Tribina

Izetbegović: BiH stoji na jednoj nozi

''SDA je politička snaga koja nema samo emociju, već koja je dokazala da ima snagu, znanje i strpljenje da riješi svaki mogući i nemogući problem sa kojim se ova zemlja i njeni patrioti susreću. I to tako traje već 32 godine''
Vijesti / Politika | 14. 04. 2022. u 19:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Ilidža večeras je održana javna tribina pod nazivom ''Zašto SDA?''.

Prisutnima se obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je istaknuo da je SDA imala samo jednog predsjednika, rahmetli Aliju Izetbegovića, a da su svi ostali samo njegovi nasljednici, priopćeno je iz SDA.

SDA ima emociju

Izetbegović je istaknuo da je SDA politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota, odraz njihovih emocija i htijenja, te koheziona sila koja ih drži na okupu i čini faktorom.

''SDA je politička snaga koja nema samo emociju, već koja je dokazala da ima snagu, znanje i strpljenje da riješi svaki mogući i nemogući problem sa kojim se ova zemlja i njeni patrioti susreću. I to tako traje već 32 godine'' – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio na značaj SDA u određenim povijesnim okolnostima, od borbe za reafirmaciju kulture, jezika, vjere i cjelokupnog identiteta Bošnjaka po osnivanju stranke 1990. godine, preko izglasavanja neovisnosti i organiziranja obrane 1992. do okončanja rata i procesa oporavka države.

''Imali smo srušenu zemlju, srušenu ekonomiju, šehidske obitelji, invalide. Ništa nismo imali. Nije oporavak zemlje mogao voditi svako, a naročito oni koji se skrivaju od odgovornosti. SDA je to radila'' – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je predsjednik SDA na brojne reforme provedene u protekla dva desetljeća, koje su, kako je kazao, doprinijele jačanju države BiH uprkos brojnim otporima.

''Sedamdeset posto PDV-a se prikuči tamo gdje je bila Armija RBiH, gdje je utjecaj imala SDA. Sarajevo je ekonomski jače od čitavog RS-a'' – kazao je Izetbegović.

Snage koje su protiv BiH moraju biti savladane

SNSD i HDZBiH, dodao je, pokušavaju ograničiti snagu probosanskih snaga na jednu trećinu vlasti. Govoreći o posljednjim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, predsjednik SDA je istaknuo važnost nametanja pitanja funkcionalnosti FBiH i reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa za pregovaračkim stolom.

''BiH dugo stoji na jednoj nozi i mora doći do katarze, do promjena. Snage koje su protiv BiH moraju biti savladane. I zašto SDA u budućnosti? Imaju samo četiri vrste stranaka u BiH. One koje otvoreno rade protiv BiH, one koje to podmuklo rade, one koje su patriotske, ali bježe od odgovornosti. Četvrta grupa stranaka su patriotske, ali koje ne bježe od odgovornosti. Samo jedna ima snagu. Samo SDA može organizirati, uvezati, ostvariti jedinstvo, biti hladna u ovome što slijedi'' – izjavio je Izetbegović.

Bosna i Hercegovina je, poručio je Izetbegović, multietnička zemlja u kojoj nametanja samo svog svjetonazora ne može proći.

''Naša misija je pomiriti bošnjaštvo i bosanstvo, islam i demokratiju, Bosnu i Europu. Mi smo jedna snažna stranka u kojoj su dobrodošli svi i oni svi to znaju'' – poručio je Izetbegović.

Tribini su prisustvovali i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, federalni premijer Fadil Novalić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close