Zastupnički dom FBiH

Prekinuta redovna, opet najavljena izvanredna sjednica

Sjednica je prekinuta kasno sinoć nakon što nije postignuta suglasnost o njenom nastavku.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2023. u 07:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završena je dugotrajna redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak u čijem je toku odobren set od tri zakonska prijedloga iz energetskog sektora.

Da bi stupili na snagu, potrebno je da prijedloge ovih zakona prihvati i Dom naroda.

To su Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Prijedlog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije te Prijedlog zakona o električnoj energiji Federacije BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je rekao da je ovaj set reformskih zakona važan za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Na sjednici je tijekom narednih točaka dnevnog reda, većinom glasova izražena suglasnost za davanje energetske dozvole Privrednom društvu ''Vjetroelektrane'' Glamoč, a također je usvojen zaključak čija je suština nastojanje za deblokadu računa Agenciji za privatizaciju FBiH, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći uposlenicima te agencije u što kraćem roku.

Predloženi zaključak da u Parlamentu bude održana tematska sjednica o značaju nastavka procesa privatizacije i ulozi Agencije u tom procesu nije dobio potrebnu većinu glasova.

Zastupnici su upoznati s izvještajem o rezultatima prošlogodišnjih aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine te je ova institucija zadužena da u roku od tri mjeseca dostavi u Parlament informaciju o tome koji pojedinci ili institucije nisu ispoštivali njene preporuke.

Nakon završetka redovne sjednice, predsjedateljica Mirjana Marinković Lepić je nastavila jutros započetu pa prekinutu vanrednu sjednicu ovog Doma, kada je konstatirano da nije bilo uvjeta za utvrđivanje dnevnog njenog reda jer na zasebnom uporednom zasjedanju parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja niije bilo kvoruma a materijal tog radnog tijela je bio potreban za izvanrednu sjednicu Doma.

Uz oštro protivljenje opozicije zbog namjera i načina na koji predsjedavajuća nastavlja danas prekinutu sjednicu, iako su kasni večernji sati, ona je kazala da je u međuvremenu stigao izvještaj Komisije za izbor i imenovanja i da su time uvjeti za nastavak izvanrednog zasjedanja ispunjeni.

Nakon burnog verbalnog istupa Mahira Mešalića (DF) da predsjedateljica grubo krši sva pravila, a da on i istomišljenici žele braniti Ustav i državu od takvog postupanja, proglašena je pauza.

Sjednica je prekinuta kasno sinoć nakon što nije postignuta suglasnost o njenom nastavku.

"Stav kolegija je da se večeras prekine sjednica. O nastavku sjednice bit ćete obaviješteni", priopćila je Marinković-Lepić nakon jednosatne pauze kojoj je prethodila žustra rasprava.

Kopirati
Drag cursor here to close