Prvi dio

Završen sastanak Trojke, očekuje se od Vlade da utvrdi federalni proračun idući tjedan

Na dnevnom redu sastanka našle su se tematske rasprave unutar koalicije poput energetike i telekomunikacija.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2024. u 16:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je prvi do redovnog sastanka predstavnika Trojke, koji se danas održava u Konjicu. Razmotrena su pitanja u vezi državne koalicije i narednih koraka.

''Također, razgovarali smo o ovogodišnjem federalnom proračunu koji se treba donijeti. U tom pogledu, vjerovatno će Vlada Federacije BiH naredni tjedan utvrditi prijedlog proračuna Federacije za ovu godinu i uputiti u parlamentarnu proceduru. Vidjet ćemo koja je vrsta procedure, ako je hitni postupak onda ne treba donositi odluku o privremenom financiranju, ako nije onda će trebati ta odluka'', kazao je za Fenu tijekom stanke sastanka predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, koji se danas sastao s predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i predsjednikom Naroda i pravde i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Na dnevnom redu sastanka našle su se tematske rasprave unutar koalicije poput energetike i telekomunikacija.

Usklađivanje stavova

''Radi se o radnom sastanku, usklađivanju stavova i dogovora'', naglasio je Forto.

Potvrdio je da su predstavnici Trojke danas aktualizirali i temu u vezi donošenja izmjena Izbornog zakona, koje su u obliku zakona usvojene u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok u Domu naroda još nisu, a nije ni zakazana sjednica sa tom tačkom dnevnog reda.

''Nisam optimista za tu sjednicu Doma naroda zbog najava koje su se mogle čuti iz HDZ-a BiH i SNSD-a. Postoje tri dimenzije kada se priča o Izbornom zakonu. Prva je suštinska, najpolitičnija tema to je odabir članova Predsjedništva BiH, implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava. Druga je odabir članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i treća tema je koja je najmanje politična to je integritet izbora, unapređenje rada biračkih odbora, bolja identifikacija na biračkom mjestu i slično'' istaknuo je Forto.

Smatra da bi koncenzus trebao postojati oko tehničkih stvari u vezi izbornog zakonodavstva.

Navedene izmjene Izbornog zakona usvojene su krajem prošle godine u Zastupničkom domu PSBiH nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt pozvao vlast u BiH da u kratkom roku usvoji tehničke izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile izborne prevare i povećala transparentnost izbornog procesa.

"Dan D" 

Zatim je Schmidt najavio "Dan D" do kraja ovog tjedna, odnosno nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona ukoliko političari ne dođu do dogovora.

Tijekom sastanka predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je poručio da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika, a da je za predstavnike Trojke taj "Dan D" sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj bi se trebao potvrditi ili ne zakon koji je dobio podršku Zastupničkog doma.

''Nismo optimisti da će se to dogoditi, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može se utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt'' poručio je Nikšić.

U ostatku današnjeg redovnog sastanka u Konjicu nastavlja se strateško planiranje rada koalicije Trojka.

Kopirati
Drag cursor here to close