Intervju

Dodik: O BiH određujemo ja, Čović i sada Trojka

"U toj Trojci sjede dvije partije koje nemaju nikakvu snagu".
Vijesti / Politika | 22. 12. 2023. u 20:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Republika Srpska će usvojiti svoj zakon i provesti lokalne izbore, uz poštovanje svih tehničkih pretpostavki koje osiguravaju integritet izbornog procesa. Mi nećemo pristati na ucjene, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za BHRT.

Nadležnost SIP-a

"SIP BiH je uzurpiralo prava da odlučuje i provodi izbore za predsjednika Republike Srpske, Skupštinu Republike Srpske i da provodi izbore za lokalne zajednice. To nije u nadležnosti SIP-a. Njena nadležnost je isključivo vezana za izbor zastupnika u Zastupnički dom i članova Predsjedništva BiH. Čak nije predviđeno ni da SIP bira delegate u Dom naroda. Prvih 15 godina je bilo da delegaciju Doma naroda bira NSRS, nigdje ne piše da je SIP. A onda su oni nametnuli nama neka pravila, te neke gluposti oko kojih se lomimo i pravimo budale od sebe", kazao je Dodik i poručio:

"Mi ćemo donijeti zakon i mi ćemo provesti lokalne izbore. Kažu oni: Nećemo priznati. Dobro, ne morate. Mi ćemo ih priznati. Sve i jedno općinsko povjerenstvo će odbiti SIP. Mi imamo tu moć da to uradimo, i mi ćemo provesti izbore po našim pravilima", kategoričan je Dodik.

Dodaje kako će u tom slučaju sva ponuđena tehnička rješenja biti uključena u novi zakon.

Najave OHR-a "rogobatne, fašističke i nepotrebne"

Najave iz OHR-a da će biti nametnut zakonski okvir, ukoliko vlast u BiH ne usuglasi tehničke Izmjene izbornog zakona BiH, Dodik je opisao kao "rogobatne, fašističke i nepotrebne".

"Taj tamo šarlatan koji se predstavlja visokim predstavnikom, on pokušava očuvati svoju pažnju na sebi. Nažalost, ima jednu podršku kod Bošnjaka muslimana koji misle da grade državu na taj način što će im neko nametati zakone. Previše je toga. Koliko ja znam, i mi Srbi, i Hrvati kroz Čovića, Srbi kroz mene, kroz druge, čak i opozicijske lidere, rekli su da nametanje zakona ne dolazi u obzir. Opet se neki tamo politički prvaci u Sarajevu utrkuju da podrže visokog predstavnika, navodnog, lažnog da nešto uradi. Kao da ne shvaćaju da, ako on nešto djeluje, da onda pravi lažnu Bosnu i Hercegovinu, kao što ona i jeste. Nikako da razumiju priču da mi poručujemo da hoćemo ustavnu Bosnu i Hercegovinu. Ako nam date Ustav BiH i naša prava iz Ustava, mi smo spremni da ostanemo. U ovoj vašoj Bosni i Hercegovini, lažnoj i nametnutoj, mi ne želimo biti", poručio je predsjednik Republike Srpske u Aktualnom intervjuu BHT1.

"Bosna ide u raspad"

Ignorancija bošnjačkih političara iz Sarajeva, kako kaže Dodik, neće pomoći da se očuva Bosna i Hercegovina.

Video: Aktualni intervju: Milorad Dodik - 22.12.2023.

"Jedini način koji je moguć jeste da se dogovorimo o svemu tome. Ako oni misle da na taj način dobivaju sve što žele, onda je nama jasno da svi ti iz međunarodne zajednice rade za muslimansku stranu, protiv nas. Naravno da se mi tome suprotstavljamo. Sva ta priča oko nametnutog zakona na dan izbora, oko nametnutih propisa, pa jedan dio političke zajednice iz Sarajeva izađe i prosvjeduje protiv toga. Pa kada je nametnuo zakon da bi omogućio proces protiv mene, mi smo htjeli isto da idemo u Sarajevo da kažemo pred visokim predstavnikom: Ti to ne možeš! A onda su ti bajni lažni državotvorci u Sarajevu rekli da ne mogu Srbi doći. Znači on su sebi rezervirali da jedino oni mogu izaći i iskoristiti svoje demokratsko pravo, a nama sve to zabranjuju. U svemu tome oni nama pokušavaju da nam se cinično smiju na sve to, i pokušavaju da prikažu kako Bosna nešto napreduje, kako Bosna nešto ide. Gdje ide? To je pitanje. Gdje ide? Ide u raspad, razilaženje. Ovdje je samo pitanje trenutka kada će se to desiti. Šta god oni mislili o tome. Amerika neće dozvoliti, koja Amerika? Nije Amerika Murphy (američki veleposlanik u BiH op.a.). On je samo veleposlanik u Federaciji BiH, nije u Republici Srpskoj. Valjda je uloga veleposlanika da se sastaje sa državnicima. Šta god on mislio, ja sam za njega državnik. A on je za mene tek neki luzer koji ovdje pokušava sa pozicije moći sakriven iza Amerike nama nametnuti ovdje i da nam oduzme imovinu. Ili prije toga da se nešto razračuna s nama", mišljenja je Dodik.

"Gledat ćete osamostaljenje uživo"

"Dakle, mi smo promijenili standarde, što kod to neko mislio. Prije deset godina niste smjeli pomisliti da javno oponirate mišljenju nekog veleposlanika. To su bili ozbiljni ljudi. Nisu bili ovakvi ovi nedorečeni tipovi. On misli ako Amerika stoji iza njega, da je u pravu. Nije u pravu. Amerika je promašila sve što je mogla promašiti ovdje", dodao je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je u zadnjih deset godina kroz odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) donijela sve odluke koje su neophodne za njen samostalni status.

"Ostaje samo čekanje jedne noći u kojoj ćemo to završiti definitivno. Smijte se koliko hoćete, ali gledat ćete to, i to uživo!", poručio je Dodik.

Sud BiH

U razgovoru za BHRT, Dodik se osvrnuo i na proces koji se u Sudu BiH vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika.

"Lažnog visokog predstavnika. Znate, nema te zemlje na svijetu, kao što kaže popularna krilatica, moler na pravnom fakultetu zna da odlukom ne možete propisati kazneno djelo. Samo mogu muslimani pravnici to prihvatiti zato što se radi protiv Srba. Zato su prihvatili da sudjeluju u toj lakrdiji. Mogu oni ignorirati sve i da kažu: Osuđujemo Milorada Dodika. A znate li šta radite, šta ćete poslije toga? Ja znam šta ćemo mi poslije toga. Mi hoćemo da dođemo do toga da vidimo je li taj sud sposoban obraniti pravo i da imamo korektan odnos prema njemu, pa time i BiH, ili je taj sud egzekucije u kome se provodi jedna politička volja, to jest muslimanska. To su Srbi gledali 100 godina unazad, 500 godina unazad mi smo gledali po onom sistemu 'kadija te tuži, kadija ti sudi'. I izmišljaju. Nije taj Schmidt nelegalan za nas. On je nelegalan za Vijeće sigurnosti, jer Vijeće sigurnosti je to koje je trebalo proglasiti visokog predstavnika. On to nije uradio. Iz tog razloga Republika Srpska kaže - on je lažan. A muslimani kažu on je bogomdan. E to njihovo bogomdan će se njima o glavu politički odvaliti jer neće imati tu Bosnu koju oni žele", upozorava Dodik.

"Trojka nema nikakvu snagu"

"Oni misle da oni određuju šta će u Bosni i Hercegovini biti. O Bosni i Hercegovini u političkom smislu određujemo ja, gospodin Čović i sada Trojka što će biti. U toj Trojci sjede dvije partije koje nemaju nikakvu snagu. Više ja imam glasova u općinama gdje gubim nego oni što imaju ukupno na razini Bosne i Hercegovine. Dakle to je ta neka mjera. Ako vi nećete to da radite, i ako iz Trojke misle da je ovo u redu, da lažni, nepostojeći visoki predstavnik treba da nameće zakone, onda se mi ne razumijemo. Nećemo biti zajedno", poručio je Dodik svojim koalicijskim partnerima na državnoj razini.

U siječnju 2024. bi trebao biti završen rad Radne grupe koju je formirao OHR s ciljem rješenja pitanja državne imovine. Dodik je u razgovoru za BHRT poručio kakva će biti njegova reakcija ukoliko visoki predstavnik nametne Zakon o državnoj imovini.

"A što ako nametne? Ako nametne, ja sam rekao, tog dana on je napisao odluku i potpisao neovisnost Republike Srpske! Tu imovinu ne može da raspravlja Parlament BiH. Bez obzira što će on se pozivati da je to nešto rekao Ustavni sud. Ustavni sud nije imao pravo, niti imao ovlaštenja da odluči. Nije Ustavni sud pozvan da o tome odluči. Oni su nametnuli prakse da može odlučiti, ali to nije to. E sad, ako hoćete baš da nas provjerite, provjerite. Nikakvih problema nema", kaže Dodik.

Ustavni sud

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je nekoliko puta odlučivao o 9. siječnju kao Danu Republike Srpske i osporio taj datum. Unatoč tome, i ove godine se sprema velika proslava u Banja Luci i drugim gradovima ovog bh. entiteta. Na pitanje što misli o izjavi visokog predstavnika koji je pozvao na sankcioniranje svih koji budu sudjelovali u organizaciji proslave ovog datuma, Dodik je iznio svoj stav o uređivačkoj politici BHRT-a:

"Još jednom nazovite ga visokim predstavnikom, računajte da smo prekinuli emisiju. On nije visoki predstavnik jer nema imenovanje u Vijeću sigurnosti. OHR je samo njegov ured koja je lažna i ako građani Republike Srpske vašem servisu plaćaju neku preplatu, onda to poštujte. Mi u Republici Srpskoj koji smo dio Bosne i Hercegovine, bar još uvijek ustavno, mi smo dio koji se treba involvirati i kroz Javni servis, poštujući naše stavove. Ja razumijem, nije to ništa osobno. Vaša uređivačka politika je potpuno antisrpska politika. I mi to znamo i vidimo. Našli su tamo nekoga, dvoje, troje Srba koji čestitaju 25. studeni i oni su njima dobri. Oni nisu izdanci srpskog naroda. Srpska nacionalna politika se vodi u Banja Luci. Srpsku nacionalnu politiku određuje naš parlament i naša vlada. I to je ono što morate da poštujete kao elementarnu činjenicu u pogledu informiranja javnosti. Ako to nećete, nema potrebe da sam s vama razgovaram. Izvinite, ja nemam ništa protiv vas osobno. Ja govorim to odnosno sa stanovišta. Nemojte nas zloupotrebljavati. Pokušajte da se razumijemo na pravi način. Gospodin Schmidt je ušao u Bosnu i Hercegovinu kao lažni visoki predstavnik. To nije hir Milorada Dodika, nego je takva volja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. On nije pribavio to mišljenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ne može da djeluje jer je neprihvatljiv. I taj Schmidt, pošto se lažno predstavlja, onog trenutka kad se stvore okolnosti i kad se pojavi u Republici Srpskoj, bit će deportiran!", kazao je, između ostalog, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u intervjuu za BHT1.

Kopirati
Drag cursor here to close