25 milijuna KM

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zakon o demobiliziranim braniteljima

Rebalansom proračuna FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 milijuna KM za primjenu ovog zakona, koji je potrebno da ga odobri i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.
Vijesti / Politika | 16. 07. 2019. u 20:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanjem Prijedloga novog zakona o demobiliziranim braniteljima i članovima njihovih obitelji okončana je izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su odobreni i rebalans ovogodišnjeg proračuna i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

Zakonom o demobiliziranim braniteljima propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih.

Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama.

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Rebalansom proračuna FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 milijuna KM za primjenu ovog zakona, koji je potrebno da ga odobri i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija s kojima raspolaže Ministarstvo utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

Nakon ove izvanredne sjednice Zastupnički dom počeo je drugu izvanrednu sjednicu na čijem se dnevnom redu nalaze Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o električnoj energiji po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o financijskoj konsolidaciji privrednih društava, kao i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i dopune financijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za ovu godinu, te Odluke o načinu izvršavanja rebalansa financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o prihvaćanju Sporazuma o zajmu između BiH i IBRD za ovu godinu i Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojne banke Vijeća Europe i BiH za realizaciju projekta "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda".

Kopirati
Drag cursor here to close