Ističe rok

Demobilizirani branitelji moraju hitno dobiti novi zakon

Na njima traže da se usvoji predloženi zakon kako bi mogao biti provodiv već u srpnju.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2019. u 12:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pozvao je parlamentarce na hitno usvajanje zakona o pravima demobiliziranim branitelja i članova njihovih obitelji te podsjetio da danas ističe rok koji su dali predstavnici branitelja za sazivanje hitnih sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Na njima traže da se usvoji predloženi zakon kako bi mogao biti provodiv već u srpnju.

''Ovo je situacija u kojoj su predstavnici Ministarstva, Vlade i boraca nakon dugo vremena postigli jedan kompromis i ponudili Parlamentu FBiH zajednički tekst zakona. Zato javno pozivam sve parlamentarce da pitanje prava boraca, koji od 2010. godine nemaju svoj zakon, izdignemo iz dnevne politike i ovo pitanje stavimo u prioritet i hitno ga riješimo'', rekao je Bukvarević.

Pozvao je na zakazivanje sjednica oba doma Parlamenta isti dan i usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja, kao i rebalansa federalnog proračuna, jer je time osigurano 25 milijuna KM za realizaciju navedenog zakona.  

''Imam informaciju da je predsjedavajući Predstavničkog doma najavio u ponedjeljak kolegij i da će zakazati sjednicu najvjerojatnije u utorak ili srijedu narednog tjedna'', dodao je Bukvarević, koji očekuje od parlamentaraca punu ozbiljnost.

Uz predloženi tekst zakona, od oba doma Parlamenta FBiH, očekuje se da usvoje pet inicijativa za izmjene i dopune zakona kojim se reguliraju prava demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji i to Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o radu, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, te kantonalne zakone o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close