Usuglašen tekst zakona

Redovne mjesečne naknade za branitelje bez ikakvih primanja

Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2019. u 16:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da su predstavnici branitelja dali veliki doprinos u izradi novog zakona o demobiliziranim braniteljima.

''Opredijelili smo se da ovo bude realan i prevodiv zakon. Svjesni činjenice da je proizveo probleme u proteklom razdoblju temeljito se pristupilo izradi svakog člana. Tako smo došli do usuglašenog teksta zakona'', rekao je Bukvarević.

Dodaje da je objedinjeno 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih.

Visina naknada bi ovisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama.

Osim navedenog, zakonom je propisano pravo na pomoć u rješavanju stambenog pitanja, kao i da demobilizirani branitelji mogu ostvariti pravo na oslobađanje troškova plaćanja naknade za pogodnosti za izgradnju obiteljske stambene zgrade.

U ovom zakonu propisivanjem kaznenih odredbi u najstrožoj formi nastoji se osigurati primjena propisa.

Naime, dosadašnja praksa je predviđala propisivanje prava ali bez kaznenih odredbi. To je bilo ostavljeno na volju odgovornih osoba. Sada sistemom kontrole putem inspekcije ministarstva i podnošenjem prekršajnih prijava sudovima za prekršaje omogućuje se kažnjavanje za neizvršavanje propisanih obveza. 

Tijekom rasprave predsjednica Kluba PDA Elzina Pirić navela je da se ovim zakonom pravi diskriminacija prema braniteljima.

"Tko smo mi da dijelimo branitelje na općinske, županijske i federalne. Zar Parlament FBiH treba zaboraviti recimo paraplegičare ili neku drugu kategoriju. Savez općina i gradova već sprema apelaciju na ovaj zakon i ne vidim ni jedan sud koji će to osporiti", rekla je Pirić.

Komentirajući njeno stajalište predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Sabahudin Ramić izrazio je mišljenje da ne vidi ništa sporno "ako se oslanjamo jedni na druge" budući da svaka županija ima zakon o dopunskim pravima branitelja. 

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Analizom stanja demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sustavne evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDDEEA i evidencija s kojima raspolaže ministarstvo utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH Sabahudin Ramić obratio se zastupnicima Zastupničkog  doma Parlamenta Federacije BiH uputivši im molbu da podrže predloženi zakon o demobilizirani braniteljima.  

''Molim vas da podržite zakon u predloženoj formi, a da dnevnu politiku ostavite i izdignete se iznad nje, kako bi ovaj zakon ugledao svjetlost dana'', kazao je  Ramić. 

Usvajanje ovog zakona očekuje i predstavnik demobilizirani boraca iz boračkog kampa u Sarajevu Hamza Krkalić koji je novinarima izjavio je da su uvaženi njihovi zahtjevi, ali ne u potpunosti.  

'' Da smo u potpunosti zadovoljni, nismo jer može bolje. Međutim, moramo imati u vidu da deset godina nemamo zakon i vrijeme je da se konačno donese i doradi u idućem razdoblju. U svemu ovome danas mi vidimo rješenje. Samo se brinemo da ne bude ulaganja amandmana i da dođe do usvajanja zakona u različitim tekstovima u domovima, te  i naknadnih usuglašavanja'', naveo je Krkalić.

U Zastupničkom domu Federalnog parlamenta u tijeku je rasprava o Prijedlogu zakona o pravima demobiliziranih branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close