Sa sjednice

Zaključci Predsjedništva SDA: Poziv SNSD-u i HDZ-u

U Sarajevu ju jučer održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije. U nastavku odnosimo zaključke.
Vijesti / Politika | 20. 07. 2019. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu ju jučer održana sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije. U nastavku odnosimo zaključke.

1. Predsjedništvo SDA poziva predstavnike SNSD da prestanu sa opstrukcijom rada PS BiH. Neusvajanje brojnih zakona i dokumenata koje je u parlamentarnu proceduru poslalo Vijeće ministara BiH nanosi ogromnu štetu BiH, njenim građanima, ekonomiji i integracijskim procesima koji su dovedeni u zastoj.

2. Očekujemo da mandatar za novi saziv Vijeća ministara BiH, koji dolazi iz SNSD-a, konačno Predsjedništvu BiH i klubovima poslanika u PS BiH ponudi program rada za mandat 2019-2022., čime bi se omogućilo imenovanje novog saziva Vijeća ministara.

3. SDA poziva HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju Predsjednika Federacije BiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

4. Predsjedništvo SDA podržava rješavanje pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom, uz međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Potpuno je netočna i proizvoljna tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da "bošnjačka strana" ne prihvata potpisivanje ugovora kojim bi se riješilo pitanje demarkacije granice između BiH i Srbije.

Srbija nikada institucijama Bosne i Hercegovine nije dostavila službeni  prijedlog za rješavanje ovog pitanja, tako da se nema šta niti prihvatiti, niti odbiti, te je nejasno i koji to prijedlog iz Srbije podržava Dodik. Pozivamo ga da javnosti Bosne i Hercegovine predoči dokument koji on podržava, kao i podatak kada je službeno dostavljen institucijama BiH.

Ujedno pozivamo Dodika da istraje u prijedlogu kojeg je iznio na Summitu SEECP-a na Jahorini o potrebi formiranja međudržavnih komisija koje bi rješavale ova pitanja, jer je to jedini ispravan put.

5. Stav Narodne skupštine RS da je zaključak Predsjedništva BiH vezan za gradnju Pelješkog mosta štetan po vitalni entitetski interes tog entiteta dodatno usložnjava odnose u BiH. Vitalni interes BiH je njen pristup otvorenom moru u skladu sa Konvencijom ujedinjenih nacija o pravu mora. Time ne može biti povrijeđen interes nijednog njenog entiteta.

6. Predsjedništvo SDA pozdravlja usvajanje Zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji.

Usvajanje novog zakonskog rješenja, kreiranog u suradnji Ministarstva za pitanja boraca i invalida sa boračkim udruženjima, omogućilo je unapređenje položaja i prava demobiliziranih boraca, čime je ova Vlada FBiH još jednom potvrdila da vodi odgovornu i konkretnu politiku kada je u pitanju briga o pravima boračke populacije.

7. Predsjedništvo SDA pozdravlja uspostavu nove parlamentarne većine koju sačinjavaju pobjedničke stranke, te imenovanje Denijala Tulumovića za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona.

Predsjedništvo SDA podržava navedeni princip kao temelj pregovora i u svim drugim kantonima, u kojima se očekuje formiranje nove vlasti, uz poštivanje izbornih rezultata i volje građana.

8. SDA podržava aktualiziranu inicijativu za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, slijedom reakcija OHR-a i najviših dužnosnika EU na pismo 12 udruženja žrtava povodom presude Radovanu Karadžiću.

Stav SDA je da je prije povlačenja OHR-a nužno usvojiti ili nametnuti niz zakona, uključujući i ovaj Zakon, radi osiguranja mira, stabilnosti, funkcioniranja državnog aparata i civilizacijskog usmjerenja BiH.

Očekujemo odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom Dodikovih prijetnji Visokom predstavniku i antidejtonskih najava u vezi sa donošenjem ovog Zakona.

9. SDA smatra sramotnom presudu Vrhovnog suda Holandije o suodgovornosti ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Sramotno je da se odgovornost za genocid izražava u procentima. Odgovornost za takav zločin može biti samo potpuna.

10. Sjednica Predsjedništva SDA je bila posvećena pripremama za predstojeći 7. Kongres koji će biti održan 14.rujna ove godine.

11. Predsjedništvo SDA je utvrdilo Nacrt Statuta i Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta. Statutarna odluka omogućava otpočinjanje procesa kandidiranja izbora rukovodstva Stranke.

12. Predsjedništvo je utvrdilo Prijedlog odluke o broju delegata 7.Kongresa, tako da će na Kongresu pravo glasa imati 1323 izaslanika.

13. Predsjedništvo SDA je utvrdilo Prijedlog pravila izbornog postupka za centralne organe Stranke i rukovodstva radnih stolova koji će pripremati kongresne rezolucije.

14. Sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj će se utvrditi prijedlog Statuta a ostali dokumenti usvojiti u konačnoj formi, bit će održana 27. lipnja u Sarajevu ove godine, prenosi n1.

Kopirati
Drag cursor here to close