Objavio

Vukanović: Ovo je Dodikov prijedlog izbornog zakona RS

'Dodik se uplašio tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, koje su usvojene u Zastupničkom domu BiH, pa pokušava da osigura krađu još jednih izbora i zato povlači ovakve poteze, a ostaje da se vidi kakav će biti rasplet situacije', naveo je Vukanović.
Vijesti / Politika | 12. 01. 2024. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nebojša Vukanović, odbornik liste "Za pravdu i red" u Narodnoj skupštini Republike Srpske, objavio je prijedlog izbornog zakona RS koji se uskoro treba naći u proceduri, a koji je Milorad Dodik ranije najavio, piše N1.

''Dodik se uplašio tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH''

''U suštini, ovaj prijedlog Zakona je prepisao najveći dio postojećeg Izbornog zakona BiH, samo što ingerencije Središnjeg izbornog povjerenstva BiH planira preuzeti Republičko izborno povjerenstvo Republike Srpske, a tiče se Lokalnih te izbora za zastupnike Narodne skupštine i predsjednika Republike Srpske. Jasna je namjera Uzurpatora i režima da sebi ostavi mogućnost prekrajanja izborne volje i krađu izbora, razrađenim metodama. Dodik se uplašio tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, koje su usvojene u Zastupničkom domu BiH, pa pokušava da osigura krađu još jednih izbora i zato povlači ovakve poteze, a ostaje da se vidi kakav će biti rasplet situacije'', naveo je Vukanović.

Razlika je ta što će se sredstva za izbore izdvajati iz Proračuna RS, a za naknade članova povjerenstva iz proračuna gradova i općina.

Datum izbora ostaje isti – prva nedjelja u listopadu.

''Republičko izborno povjerenstvo raspisuje izbore u skladu s ovim zakonom, obavještava sve nadležne organe i javnost o datumu održavanja izbora najmanje 150 dana prije održavanja izbora, osim ako odredbama Glave XV ovog zakona nije drugačije određeno. Republičko izborno povjerenstvo objavljuje datume izbora u Republici Srpskoj u ''Službenom glasniku Republike Srpske'' i sredstvima javnog informiranja'', stoji u dokumentu.

Organi nadležni za sprovođenje izbora su: republičko izborno povjerenstvo, gradsko izborno povjerenstvo, općinsko izborno povjerenstvo i birački odbori.

Izbor i članovi republičke komisije

Republičko izborno povjerenstvi je nezavisan organ, koji ima predsjednika i šest članova.

(2) Predsjednika i članove Republičkog izbornog povjerenstva imenuje Narodna skupština Republike Srpske, na prijedlog Povjerenstva za izbor i imenovanje, u skladu s ovim zakonom, nakon sprovedenog postupka javne konkurencije, iz reda pravnih stručnjaka saiskustvom u sprovođenju izbora.

(3) Za člana Republičkog izbornog povjerenstva ne može biti izabrana osoba koja obavlja dužnost u organima političke stranke, udruženju građana ili fondaciji koji su organizaciono ili financijski povezani s političkom strankom.

(4) U sastav Republičkog izbornog povjerenstva imenuju se osobe iz sva tri konstitutivna naroda i grupe Ostali, uz uvjet da se osigura da je zastupljen najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda i grupe Ostali.

(5) Članovi Republičkog izbornog povjerenstva imenuju se na period od sedam godina.

(6) Republičko izborno povjerenstvo podnosi jednom godišnje izvještaj o svom radu Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zanimljiv je i član 97. u kojem se navodi ''Republičko izborno povjerenstvo i nadležni organi za sprovođenje izbora osiguravaju, te pomoću video nadzora provjeravaju da glasanje bude tajno i da se obavlja osobno, glasačkim listićem.''

U zakon nisu uvrštene nove tehnologije te se i dalje koriste termini ''ručno brojanje''.

Zanimljivo je i to da je zadržan isti član kao u Izbornom zakonu BiH o osobama koje ne mogu biti kandidati: ''Nijedna osoba koja je na izdržavanju kazne izrečene od Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, i nijedna osoba koje je pod optužnicom Suda, a koje se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred Sudom, ne može biti upisano u Birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji Republike Srpske.''

Kopirati
Drag cursor here to close