Tužitelji ostaju

Dodikovi zahtjevi odbijeni – Suđenje se nastavlja

Formalni početak suđenja još nije uslijedio jer su dva dosadašnja ročišta prekinuta iz proceduralnih razloga.
Vijesti / Politika | 12. 01. 2024. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjevi obrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzećem tužitelja koji zastupaju optužnicu, u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, odbijeni su pa će se taj proces nastaviti sljedećeg tjedna, potvrdio je u petak Dodikov odvjetnik Goran Bubić.

Izuzeće sudaca

On je na zadnjem ročištu održanom 20. prosinca prošle godine tražio izuzeće sva četiri tužitelja - Nedima Ćosića, Nives Kanevčev, Biljane Golijanin, te Gordane Bosiljčić - koja je odredilo Tužiteljstvo BiH, tvrdeći kako su oni pristrani.

Bubić je kazao kako su ga iz Tužiteljstva BiH izvijestili da su ti prigovori odbijeni.

Nastavak sudskog procesa Dodiku zakazan je za 17. siječnja.

Formalni početak suđenja još nije uslijedio jer su dva dosadašnja ročišta prekinuta iz proceduralnih razloga.

Predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Tužiteljstvo BiH optužilo je za kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH.

Optužnica protiv Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića podignuta je jer su omogućili da se u toj tiskovini objave dva zakona što ih je usvojio parlament RS, a visoki predstavnik Christian Schmidt ih je nakon toga poništio.

Dodikov cirkus

Budu li osuđeni, Dodiku i Lukiću prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Osuđujuća presuda za Dodika bi značila automatsku smjenu s pozicije predsjednika RS, a za Lukića s pozicije direktora entitetskog Službenog glasnika.

Inače, Dodikov dolazak na suđenje pratila je ''predstava'' u kojoj su se okupljali njegovi simpatizeri dajući mu podršku.

Dodik je na ročištima ponavljao kako se ne može poštivati Sud BiH te da bi se suđenje njemu moglo pretvoriti u Suđenje samoj Bosni i Hercegovini te da oni koji su pokrenuli ovaj postupak sahranjuju zemlju.

Najavio je cirkus od suđenja pa ga je i pravio tako što je govorio da ništa ne čuje, da ne može ustati kad se obraća Sudu jer ga bole leđa, da ne zna jesu li točni podaci iz optužnice jer je nije čitao te da se ne sjeća kad se rodio.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close