Đekna još nije...

Vlast u HNŽ: HDZ – gotovo, Buhač je premijerka; SDA se ne može usuditi

Džafer Alić, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a i dopredsjednik županijskog ogranka SDA, rekao je kako se ne može usuditi reći da je završena stvar.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2023. u 13:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vode se intenzivni razgovori između tri stranke – HDZ-a BiH, SDA i SDP-a BiH'', rekao je Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a, govoreći o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Rekao je kako se razgovori vode već duže vrijeme.

(Ne)jasnoće

''Po našim informacijama oni su u završnoj fazi'', rekao je Martinović i dodao kako, što se tiče HDZ-a ''nema nikakvih nejasnoća''.

''Ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore tehnički i oko raspodjele mandata i svega što je bitno za potpisivanje budućeg koalicijskog sporazuma'', rekao je i dodao kako očekuje se ''da bi razgovori mogli biti završeni ovog tjedna''.

''HDZ BiH će predložiti Mariju Buhač za premijerku HNŽ-a koja će sastaviti novu vladu'', rekao je Martinović

Martinović je rekao kako su se intenzivno vodili ''raznorazni i unutar stranački i među stranački razgovori s različitim kombinacijama''.

''Formiranje ove vlade je uvjetovanje dvotrećinskom većinom i to je težak i mukotrpan proces, vrlo različito od onoga što se događa u drugim kantonima'', rekao je i napomenuo kako je u HNŽ-u, Hercegbosanskoj i Srednjobosanskoj županiji za formiranje vlasti potrebna dvotrećinska većina.

Mandatarka

''Imamo težak i mukotrpan proces koji zahtjeva da imate 20 od 30 ruku'', rekao je i dodao kako se dugo tražila parlamentarna većina u županiji.

Kad je u pitanju imenovanje mandatarke, rekao je kako HDZ BiH ima pravo predložiti premijerku.

Džafer Alić, dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a i dopredsjednik županijskog ogranka SDA, rekao je kako se ne može usuditi reći da je završena stvar.

''Postoje pregovori i veliki postotak usuglašenih stvari. I odavno idemo k usuglašavanju stvari koji bi se trebali da se riješe u nekoliko dana kako bismo dobili sporazum. Preduvjet svih kadrovskih rješenja je okvirni sporazum koji je put kojim Vlada treba ići i mislim da je to u dobra doba posloženo i da ćemo doći u kadrovska i resorna rješenja'', rekao je.

Tehniciranje

Mjesecima se već, uz duže i kraće stanke, vode pregovori o formiranju vlasti u ovoj županiji gdje to strankama nije pošlo od ruke ni nakon pretprošlih izbora pa je vlada ''tehnicirala'' čitav mandat.

Pojavljivale su se razne kombinacije a posljednji trilateralni sastanak propao je pa su održani sastanci među strankama posebno. Navodno su problem struje u SDA.

Pisali smo ranije kako su formiranje vlasti pratili i skandali poput toga da je Demokratskoj fronti naređeno iz Tuzle da se ne uključuje u razgovore zbog tamošnjih interesa a da je članovima SDP-a uz javne transparente čak prijećeno i smrću.

Međunarodni dužnosnici u BiH ranije su upozoravali ako se stranke ne dogovore, da će vlast biti nametnuta što nikome ne odgovara.

Kopirati
Drag cursor here to close