Čekanje Srpske

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće – Ne može na ocjenu

Lagumdžija je na konferenciji za novinare rekao da nema informaciju jesu li neki od ovlaštenih predlagača podnijeli takav zahtjev.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2022. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija izjavio je danas kako se, što god da odluči Narodna skupština Republike Srpska o formiranju VSTV-a Srpske, može smatrati "samo inicijativom za rješenje pitanja u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Lagumdžija je pojasnio kako ne postoji mogućnost podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH o nekom zakonu sve do momenta dok on ne stupi na snagu i počne se primjenjivati.

"Narodna skupština Republike Srpske je donijela te zaključke koji nisu objavljeni. Pravna priroda zaključaka, i kad su objavljeni, ne omogućava podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH koji bi to mogao ocijeniti", rekao je Lagumdžija.

Dodao da postoji jedna mogućnost - zahtjev za rješavanje ustavno-pravnog spora i da bi o tome, ako bude podnijet, mogao odlučivati Ustavni sud BiH.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare rekao da nema informaciju jesu li neki od ovlaštenih predlagača podnijeli takav zahtjev.

"Da je podnesen, mislim da bih to znao", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je rekao i da su predstavnici te institucije imali više sastanaka s Christianom Schmidtom, predstavnicima britanskog, američkog i još nekih veleposlanstava, te da su tom prilikom prenijeli da bi "urušavanje VSTV-a predstavljalo potpuno zaustavljanje europskog puta BiH".

Prema nacrtu zakona o kome se raspravlja u Narodnoj skupštini predviđa se osnivanje visokog sudskog i tužiteljskog vijeća koje preuzima nadležnosti u biranju sudaca i tužitelja u sudovima u Republici Srpskoj, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close