Visoki predstavnik u BiH

Schmidt: ''Usvajanje odluke VSTV-a predstavlja kršenje sporazuma iz 2004. godine''

''Država BiH i oba entiteta u ožujku 2004. godine su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH''.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2022. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostava jedinstvenog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) na državnoj razini bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH moderniziralo u skladu sa europskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrano, neovisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji, rekao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

''Država BiH i oba entiteta u ožujku 2004. godine su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH''.

''Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava utjecaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava'', kazao je.

''Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i utjecaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Europske unije'', rekao je Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.

Naglašeno je da će visoki predstavnik o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Kopirati
Drag cursor here to close