Zasjedanje Narodne skupštine RS

Vraćanje nadležnosti Narodne skupštine iz oblasti pravosuđa i raspolaganja imovinom

To znači da će se o visokom sudskom i tužiteljskom savjetu RS raspravljati u redovnoj proceduri, odnosno za usvajanje ovog zakona bit će potrebno više mjeseci.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2022. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština RS će na ovom zasjedanju raspravljati i o nacrtu zakona o visokom sudskom i tužiteljskom savjetu RS, kao i o državnoj imovini na teritoriji RS, ali po hitnom postupku.

To znači da će se o visokom sudskom i tužiteljskom savjetu RS raspravljati u redovnoj proceduri, odnosno za usvajanje ovog zakona bit će potrebno više mjeseci, dok bi se o državnoj imovini, o kojoj će se raspravljati kroz Zakon o nepokretnoj imovini potrebnoj za funkcioniranje državnih institucija, zastupnici mogli izjasniti u relativno skorom periodu, odnosno najkasnije do kraja ove redovne sjednice.

Podsjećanja radi, međunarodna zajednica osudila je namjeru vlasti RS da prenese nadležnosti iz oblasti pravosuđa s državnog na nivo Republike Srpske.

Zastupnici će u utorak kao prvu točku dnevnog reda imati aktualni trenutak, a nakon toga i prijedlog zakona o tržištu hartija od vrijednosti po hitnom postupku.

Jelena Trivić, zastupnica PDP-a, pitala je Antona Kasipovića, ministra pravde RS, zašto Vlada RS ne poštuje zaključke NS RS sa sjednice održane 10. prosinca o tome da Vlada, a ne zastupnici skupštini podnesu zakon o visokom sudskom i tužiteljskom savjetu RS, te zašto Vlada RS nije ispoštovala zaključak da povuče suglasnost na prenijete nadležnosti sa nivoa RS na nivo BiH.

Kasipović je rekao da je Vlada od donošenja zaključaka do danas pokušavala voditi dijalog po ovoj temi, ali da ni na nivou FBiH ni na nivou BiH nije bilo želje da se o tome da razgovara. Što se tiče predlagača, Kasipović je rekao da je njegovo Ministarstvo radilo na nacrtu zakona, te da su zastupnici odlučili da oni budu ti koji će formalno podnijeti ovaj tekst, a da je Vlada dala svoje mišljenje.

Trivić je rekla da ovaj zakon nikad neće stupiti na snagu, i da se nikad neće primjenjivati u praksi, pišu Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close