Kleveta

Višković o zakonu koji je digao prašinu: To je čak teško dokazivo

Na konstataciju da zakon ostavlja mnogo diskrecijskog prava sucima na tumačenje, Višković je rekao kako neće biti presuda.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2024. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za sada nema nijedna potvrđena optužnica za klevetu kao krivičnom djelu, nema još presuda. Ali mislim da je i to zloupotrijebljeno, nekom će se onemogućiti rad, medijske slobode. To apsolutno nije točno'', rekao je u intervjju za banjalučke Nezavisne novine premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Kaže kako, prema informacijama od ''prije nekoliko dana'' da je za godinu i više dana primjene zakona samo dva slučaja da je netko prijavio medije.

Svi smo podložni

Na pitanje novinara što može očekivati novinar ako bi bio vođen politički motivirani proces zbog njegovog pisanja, ako se tvrdi da je protiv najmoćnijeg političara u RS u tijeku politički motiviran proces, Višković je rekao kako su svi podložni zakonu.

''Čekajte malo. A šta ako se pokrene proces protiv predsjednika Vlade? Pa svi smo valjda podložni...'', rekao je.

Na konstataciju novinara Dejana Šainovića da je on ipak ''malo moćniji od nekog lokalnog medija'', Višković je rekao kako zakon vrijedi za sve

''Nisam ja ništa moćniji, nitko nije moćniji ni od koga. Zakon je isti za svakog'', naveo je.

Na konstataciju da zakon ostavlja mnogo diskrecijskog prava sucima na tumačenje, Višković je rekao kako neće biti presuda.

Tu će biti najmanje presuda

''Vjerujte, ja mogu s velikim stupnjem sigurnosti sada vam reći tu će biti najmanje presuda po tom zakonu za klevetu kao krivičnom djelu. To je čak i teško dokazivo kao djelo. Ali ne može se koristiti ni medij kao paravan da biste vi namjerno i svjesno nekog oklevetali, a unaprijed znate da klevećete'', rekao je i dodao kako treba ''pustiti'' Zakon o parničnom postupku, koji to pitanje već regulira.

''Pustite vi parnični postupak, netko vas kazni s 5.000 maraka. Ali znate da je zbog tog djela bilo i smrtnih slučajeva. Šta ćemo s tim?'', rekao je.

Višković kaže kako su ''društvene mreže su medij 21. stoljeća''.

''Danas su čak, i to je meni teško da kažem, ali oni su danas čitaniji i posjećeniji nego pisani mediji. Nekad su svi kupovali novine, danas se ne informiraju preko novina'', rekao je.

Zakon o medijima

Kaže da su ''pojedini novinari, koristeći tu prazninu ili 'malu kaznu', išli svjesno da rasturaju obitelji, brak, nečiji život'' te najavio kako je u pripremi i zakon o medijima.

''Ima dvadesetak članova radne grupe, tu su profesori, ljudi iz medija, glavni i odgovorni urednici skoro svih medija. To je zakon koji vrlo brzo očekujem u draftu. Ja ga još nisam vidio, i ne želim u tome sudjelovati na takav način. Dato je medijskoj zajednici, struci, pravnicima... U tom zakonu će biti sve ono što treba da uredi medijski prostor RS i zaštiti prave novinare i prave medije'', rekao je premijer RS-a.

Podsjetimo, kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, što je primjenjivo na područje cijele BiH i ne samo na novinare nego i na građane, podignula je veliku prašinu.

Medijska zajednica, barem njezin dio, smatra kako se radi o ograničavanju slobode govora i sprječavanju medija da javnosti predočavaju stvari koje upozoravaju na anomalije u djelovanju političkih dužnosnika.

Kopirati
Drag cursor here to close