Ugled i čast

Ustavni sud odlučio: Što je neustavno u kriminalizaciji klevete

Odluka je donesena poslije cjelodnevne rasprave o ustavnosti kriminalizacije klevete u entitetu Republika Srpska.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2024. u 07:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH objavio je kako je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), koji govori o povredi ugleda Republike Srpske i njezinih naroda, nije u skladu s Ustavom BiH i članom 10. Europske konvencije.

Ustavni sud je to odlučio razmatrajući zahtjev zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića i 14 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH.

Član 280a

Odluka je donesena poslije cjelodnevne rasprave o ustavnosti kriminalizacije klevete u entitetu Republika Srpska. Kako je Ustavni sud precizirao članovi Krivičnog zakona RS, kojim se kriminalizira kleveta nisu protuustavni.

Član 280a. Krivičnog zakonika RS govori o kažnjavanju osoba koja RS nazivaju agresorskom i genocidnom tvorevinom, omalovažavaju njen grb, zastavu i himnu ili žele promijeniti njezino ustavno uređenje i teritorijalnu cjelovitosti.

U pogledu ocjene ustavnosti člana 280a. Ustavni sud je, između ostalog, smatrao da obujam djela koja se mogu smatrati kažnjivim u skladu s članom 280a. osporenog zakona (Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda) dovodi u pitanje proporcionalnost miješanja kroz krivične sankcije.

Kazne

Predviđene kazne se kreću od tri godine zatvora za onog tko uvredi himnu, grb, zastavu ili amblem RS, pet za onog tko RS označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu, deset za osobu koja učini navedena djela a zaposleno je u javnim institucija, odnosno petnaest za dovođenje u pitanja teritorijalne cjelovitosti RS.

Osim toga, Ustavni sud je primijetio da krivično djelo iz citiranog člana, za koje je propisana kazna zatvora, ostavlja mogućnost primjene mjera propisanih Zakonom o krivičnom postupku za osiguranje prisustva optuženog i uspješno vođenje krivičnog postupka, odnosno mogućnost da se optuženom odredi i pritvor, što dodatno potvrđuje odvraćajući učinak člana 280a.

Ustavni sud je zaključio da član 280a. nije proporcionalan ciljevima zbog kojih je donesen i da takvo miješanje u slobodu izražavanja nije "neophodno u demokratskom društvu", navedeno je u priopćenju tog suda.

Kleveta

Razmatrajući čl. 208a, 208b, 208v, 208g, 208d. i 208đ. sud je ukazao da to što je kleveta, nakon dužeg perioda, ponovo propisana kao krivično djelo nije samo po sebi protivno Ustavu BiH ili Europskoj konvenciji.

Međutim, Ustavni sud BiH je smatrao nužnim i da ukaže da, iako nije ocijenio neustavnim navedene odredbe, nadležni organi u Republici Srpskoj treba da postupaju s posebnom pažnjom u slučaju krivičnog progona za djela propisana ovim članovima, a naročito da vode računa da osporene odredbe primjenjuju u skladu sa standardima utvrđenim dugogodišnjom praksom Europskog, ali i Ustavnog suda, te naglasio da bi nadležni organi trebali da, koliko je to moguće, izbjegavaju korištenje pravnih lijekova koji bi mogli odvratiti građane, posebno novinare, od iznošenja kritičkog mišljenja o pitanjima od javnog interesa zbog straha od krivičnih i drugih sankcija.

Ustavni sud je zaključio da su čl. 208a, 208b, 208v, 208g, 208d. i 208đ Krivičnog zakonika Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH i članom 10. Europske konvencije.

No, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da ne važe odluke Ustavnog suda BiH u ovom sastavu u Srpskoj i da će Srpska zabraniti i djelovanje Suda i Tužiteljstva BiH na svom prostoru ako dođu organi tih institucija da ih provode.

 

Kopirati
Drag cursor here to close