Gruba neistina

Tužiteljstvo tvrdi da je Dodik podnio krivičnu prijavu za klevetu, njegov ured to demantira

Iz Službe predsjednika RS-a naveli su da je riječ o gruboj neistini s ciljem dezinformiranja javnosti.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2023. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Službe predsjednika Republike Srpske demantirali su tekst koji je objavljen na portalu "Capital" u kojem tvrde da je Milorad Dodik prvi iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Gruba neistina

Iz Službe predsjednika RS-a naveli su da je riječ o gruboj neistini s ciljem dezinformiranja javnosti.

U priopćenju se ističe da su nedavno obavijestili Ministarstvo unutarnjih poslova da se na društvenoj mreži X pojavio izmišljena snimka, najvjerojatnije nastala upotrebom umjetne inteligencije, navodnog Dodikovog gostovanja na Radiju Republike Srpske, prenosi N1.

Naglasili su da je sadržaj snimke navodnog gostovanja entitetskog predsjednika apsolutno lažan, te da su MUP obavijestili kako bi bila spriječena njegova dalja reprodukcija i dijeljenje.

U priopćenju se dodaje da Služba predsjednika RS-a, kao ni sam Dodik niti su kvalificirali djelo, niti je zatraženo od MUP-da podnosi ili ne podnosi prijavu, već da djeluje u skladu sa svojim ovlaštenjima.

“Naglašavamo da sadržaj snimke ne odgovara istini, kao što je i apsolutna neistina pisanje portala Capital da je predsjednik Dodik podnio krivičnu prijavu. Podsjećamo uredništvo i novinare navedenog portal da su u Republici Srpskoj stvoreni uvjeti za objektivno i istinito informiranje, te da prilikom obavljanja svog posla njeguju visoke standarde profesionalnog, odgovornog i nepristranog novinarstva, a ne da iznose grube neistine”, naglašava se u priopćenju.

Pisanje Captola

Portal Capital objavio je kako je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prvi je u Banja Luci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Capitalu su u Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka potvrdili da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske zaprimili jednu prijavu.

"Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutarnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS", naveli su.

Vlast u Srpskoj usvojila je sporne izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske, unatoč protivljenju velikog dijela stručne javnosti, novinarskih udruženja, nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, kako domaćih, tako i međunarodnih, te mnogih drugih.

Kopirati
Drag cursor here to close