Potpisnice

Koliko zemalja je uputilo kritiku za kriminalizaciju klevete?!

Nedavne zakonodavne promjene u entitetu RS kako bi se ponovo uvela kriminalizacija klevete ograničavaju mogućnost novinara da rade svoj posao – stvaraju "jeziv efekat" na slobodu izražavanja.
Vijesti / Flash | 09. 10. 2023. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nedavnih događaja u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republike Srpske, koji će značajno ograničiti slobodu medija diljem zemlje, Koalicija za slobodu medija izdala je sljedeće priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

''Potpisane članice Koalicije za slobodu medija izražavaju duboku zabrinutost zbog slabljenja slobode medija i neovisnih glasova u Bosni i Hercegovini. Sloboda izražavanja, sloboda medija i sigurnost novinara i medijskih radnika nezamjenjivi su za procvat slobodnih, pluralističkih, inkluzivnih i demokratskih društava.

Nedavne zakonodavne promjene u entitetu Republika Srpska kako bi se ponovo uvela kriminalizacija klevete ograničavaju mogućnost novinara da rade svoj posao – stvaraju "jeziv efekat" na slobodu izražavanja i ograničavaju protok neovisnih informacija. Ustav Bosne i Hercegovine se obavezuje na osiguranje najvišeg nivoa međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ta posvećenost mora biti uvrštena u sve relevantne zakone širom zemlje, u oba entiteta i u Distriktu Brčko. Nedavni potezi su u suprotnosti sa ovom obavezom.

Ovaj alarmantan trend u Bosni i Hercegovini odražava globalni obrazac zloupotrebe tužbi za klevetu i drugih pravnih mehanizama koji se koriste da bi se ušutkali novinari, povećala autocenzura i ugušili nezavisni mediji, što predstavlja veliku prijetnju suštinskim principima demokratije i ljudskim pravima širom svijeta.

Pored toga, duboko smo zabrinuti zbog sve veće učestalosti i ozbiljnosti napada na novinare. Besplatna telefonska linija za pomoć medijima Udruženja novinara BiH zabilježila je 344 napada na novinare od 2019. godine, što je povećanje prijetnji i podsticanje protiv novinara za 137% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu. Najoštrije osuđujemo sve veći broj napada na novinare u Bosni i Hercegovini.

Među njima su, između ostalih, fizički napad na Mirzu Derviševića, vlasnika internet portala times.ba, vandalizam automobila dvojice novinara, Nikole Morače (EuroBlic i SrpskaInfo) i Aleksandra Trifunovića (Buka), kao i prijetnje smrću i nacionalističke uvrede Kenanu Ćosiću, njegovom timu i obitelji (Oslobođenje i O Kanal TV) poslije njegovog intervjua sa kontroverznim tvorcem dokumentarnog filma.

Osuđujemo oštru i neodgovornu retoriku jednog dijela političara, posebno u Republici Srpskoj, i fizičko i online nasilje koje su doživjeli mnogi u medijima.

Članovi Koalicije pozivaju sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da okončaju represiju i gušenje nezavisnog novinarstva u svim oblicima, uključujući i putem upotrebe zapaljive retorike protiv medija, da rade na pitanju nekažnjivosti, osiguraju odgovornost i stvore okruženje sa pravnom i institucionalnom zaštitom međunarodnih ljudskih prava, u kojima slobodni, nezavisni mediji mogu da se razvijaju''

Koalicija ukazuje na restriktivni zakonodavni okvir, posebno u Republici Srpskoj, kao i na upotrebu zapaljivog jezika od strane političara i nedavni porast nasilnih napada na predstavnike medija.

Članovi Koalicije pozvali su sve vlasti u Bosni i Hercegovini da uspostave klimu koja omogućuje rad, kao i pravnu i institucionalnu zaštitu međunarodnih ljudskih prava, u kojoj se slobodni i nezavisni mediji mogu razvijati.

Potpisnice:

Australija, Austrija, Kanada, Čile, Česka republika, Danska, Estonija Finska, Nizozemska, Njemačka, Island, Irska, Japan, Litvanija, Luksemburg, Norveška, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Kopirati
Drag cursor here to close