Održana hitna sjednica

Vijeću ministara nema panike zbog zaraze koronavirusa

Na sjednici je rečeno da su dva pacijenta zaražena koronavirusom u Republici Srpskoj (Banja Luka)
Vijesti / Politika | 05. 03. 2020. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani treba da se pridržavaju preventivnih mjera za zaštitu od koronavirusa te nema mjesta panici, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH nakon održane izvanredne sjednice u četvrtak u Sarajevu.

Vijeće je primilo je k znanju Informaciju Ministarstva civilnih poslova o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim koronavirusom (COVID – 19), koja obuhvaća razdoblje do 5. ožujka ove godine.

Dodaje se da se u Bosni Hercegovini kontinuirano provode sve mjere usmjerene na rano otkrivanje eventualno sumnjivih slučajeva radi sprečavanja širenja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Na sjednici je rečeno da su dva pacijenta zaražena koronavirusom u Republici Srpskoj (Banja Luka), a na terenu se prati epidemiološka situacija te nema mjesta panici, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je, navode, u stalnoj komunikaciji i koordinira aktivnosti sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva, Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, Ministarstvom sigurnosti, Ministarstvom vanjskih poslova, Službom za poslove sa strancima i Graničnom policijom BiH, te Svjetskom zdravstvenom organizacijom (Uredom u BiH).

Još jednom je istaknuto da je neophodno da se stanovništvo pridržava sljedećih preventivnih mjera, i to:

  • izbjegavanja bliskog kontakta sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju;
  • osobe koje dolaze iz područja zahvaćenih novim virusom korona i koje imaju simptome respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) i do 14 dana od povratka, treba da se telefonski jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi blagovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti;
  • osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije treba da prilikom kašljanja i kihanja prekrivaju nos i usta jednokratnim maramicama;
  • često pranje ruku sapunom i vodom ili vlažnom maramicom na bazi alkohola, te - izbjegavanje dodirivanja lica neopranim rukama.

Preporučuje se bh. državljanima, kao i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, da ne putuju u zemlje u kojima se pojavio novi koronavirus (COVID - 19).

Informacija daje pregled provođenja zdravstvenog nadzora i poduzetih mjera na razini Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH radi sprečavanja nastanka i suzbijanja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom.

 

Među mjerama koje nadležna tijela u BiH provode u suradnji sa Graničnom policijom BiH je i ciljani 'ulazni skrining' za putnike koji dolaze sa područja Kine, Italije, Južne Koreje i Irana, u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Tema hitne sjednice, osim koronavirusa, bila i moguća migrantska kriza.

Kopirati
Drag cursor here to close