U ovome trenutku

Koronavirus u BiH: Zaražena osoba ima blago povišenu temperaturu. Nema mjesta panici

Ministri u Vijeću ministara upoznati su danas na izvanrednoj sjednici o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti koronavirusom (COVID - 19).
Vijesti / Flash | 05. 03. 2020. u 15:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini, točnije Banja Luci, danas su potvrđena dva oboljela od koronavirusa, a zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić kaže da to nije iznenađenje imajući u vidu činjenicu da je virus identificiran u susjednim zemljama.

Ministri u Vijeću ministara upoznati su danas na izvanrednoj sjednici o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti koronavirusom (COVID - 19).

Ilić kaže da je bilo za očekivati i da se u BiH pojave osobe zaražene tim virusom, ali nadležna ministarstva su do sada poduzela sve odgovarajuće mjere počevši od zaštitne opreme do osiguranja prostorija gdje bi trebale biti izolirane oboljele osobe.

''U ovom trenutku građani nemaju razloga za zabrinutost. Zaražena osoba u Banjo Luci je veoma dobre kliničke slike i ima blago povišenu temperaturu. Nema mjesta panici. Nije dobro što se virus pojavio, ali spremni smo dočekali prve slučajeve'', poručio je Ilić.

Na pitanje novinara kako se dogodio taj slučaj ukoliko se zna da je osoba radila u Italiji i prešla granicu BiH te je trebala biti testirana na koronavirus prije ulaska u državu, Ilić podsjeća da je period inkubacije traje oko 14 dana.

Na granicama postoje evidencije o osobama koje se vraćaju u državu iz rizičnih područja, ali period inkubacije od 14 dana otežava da se ustanovi jasna klinička slika odmah.

''Imamo u BiH više od 400 osoba na praćenju. Taj period inkubacije je vrlo dug, a virus ne prepoznaje granice'', zaključio je.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) već je pomogla BiH u laboratorijskom i zaštitnom materijalu, te Ilić kaže da kada se evidentira prvi slučaj zaraze, kao što se to dogodilo danas u BiH, očekuje se da SZO pruži još više podrške.

Sjednica Vijeća ministara organizirana je u danu kada je potvrđeno da su dvije osobe u BiH zaražene tim virusom od kojeg je širom svijeta premilo više od 3.200 osoba, od toga najviše u Kinu gdje je više od 80.000 zaraženih.

Kopirati
Drag cursor here to close