Oprez

WHO upozorava na prevare u vezi koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija poslala je novo upozorenje oko koronavirusa.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2020. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija je poslala novo upozorenje oko koronavirusa.

Kažu kako su se pojavili prevaranti koji se predstavljaju ljudima kao djelatnici WHO-a i od njih traže novac i osobne podatke.

"Ako vas kontaktira osoba koja tvrdi da je djelatnik WHO-a, obavezno od nje tražite identifikacijske dokumente", upozorio je WHO te nabrojao nekoliko stvari koje djelatnici WHO-a nikada ne bi napravili:

- Tražili od vas da se ulogirate u neki vaš račun kako bi dobili informacije

- U e-mailovima slali privitke koje niste sami zatražili

- Od vas tražiti da posjetite bilo koju stranicu osim www.who.int

- Naplaćivali vam za prijavu za posao ili konferenciju ili rezervaciju za hotel

 

21 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog straha od koronavirusa

Na području Sarajevske županije trenutno je 21 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog sumnje na moguće obolijevanje od koronavirusa.

U periodu od 30. siječnja do 4. ožujka, 398 osoba na području Sarajevske županije ispitano je putem sanitarnih upitnika kako bi se utvrdilo postoje li kod njih simptomi obolijevanja od koronavirusa. Sanitarne upitnike ispunilo je i 50 grupa. U ovom periodu izdana su rješenja za 37 osoba čije zdravstveno stanje su pratili liječnici. U međuvremenu je smanjen broj sumnjivih osoba, piše Klix.ba.

Najviše su praćeni putnici koji su se vraćali u glavni grad BiH s putovanja iz zemalja koje su žarište virusa, poput Kine, Japana, Irana te Italije. Liječnici, u suradnji s graničnom policijom, također su pregledali putnike na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na kojem je postavljen punkt Sanitarne inspekcije za skeniranje putnika.

Oni putnici kod kojih su primijećeni simptomi poput kašlja ili povišene temperature još su pod zdravstvenim nadzorom.

Prema ranijim najavama iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SŽ, zdravstveni radnici prate kretanje epidemije te vrše testiranja onih pacijenata koji pokažu prve znakove infekcije. Tako je nedavno bilo za Kineze koji su pod temperaturom smješteni na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Na sreću, kod njih nije potvrđen koronavirus.

Prvi slučajevi koronavirusa u BiH potvrđeni su jutros u Banjoj Luci, a riječ je o muškarcu koji je zaražen prilikom putovanja u Italije te njegovom sinu na kojeg je prenio zarazu.

Podsjećamo sve stanovnike koji primijete neke od respiratornih simptoma bolesti ili imaju povišenu temperaturu da telefonski zakažu sastanak sa svojim liječnikom kako bi izbjegli boravak i kontakt s drugim osobama u domovima zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close