Postizborni proces

Veleposlanstvo SAD: Niti Dayton, niti Ustav BiH, ne daju pravo na odcjepljenje

Međutim, nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banja Luci.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2022. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH reagiralo je na Twitteru gdje se osvrnulo na postizborni proces u BiH.

''Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i prosvjed. Oni su dio svake demokracije.

Međutim, nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banja Luci.

Oni koji traže dužnost u BiH trebaju poštivati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netočne informacije o izbornom procesu u BiH.

Sjedinjene Američke Države predane su načelima Daytona – da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i neovisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Niti Dayton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na odcjepljenje.

Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice'', navedeno je na Teitteru Veleposlanstva SAD u BiH.

Podsjetimo, u utorak se u Banja Luci  organiziran "narodni miting za obranu Republike Srpske" kako to nazivaju iz SNSD-a, stranke koja je organizirala prosvjed pod nazivom "Otadžbina zove". Dodik je tada dramatično pokušao povući paralelu između kontrolnog brojanja glasova za poziciju predsjednika Republike Srpske za koju se kandidirao na Općim izborima 2022, a koje je ranije naredilo Središnje izborno povjerenstvo zbog sumnje na izborne malverzacije, i prava entieta Republika Srpska na postojanje kroz prizmu slobodnih izbora. Na mitingu je govorio o izborima, ali i psovao, uputio poruku Bakiru Izetbegoviću i zaprijetio: "Ići ćemo sigurno, a i jednog dana odnijet ćemo 49 posto Bosne i Hercegovine".

Podsjetimo, iako je PDP u izbornoj noći proglasio i proslavio pobjedu dva sata oko ponoći Milorad Dodik rekao je kako je on pobjednik. Potom je Središnje izborno povjerenstvo nakon brojnih prijava neregularnosti odlučilo ponovno brojati glasove za Predsjednika RS-a. Ti rezultati se još uvijek čekaju i pitanje je što će se dogoditi nakon njihove objave, tko će kome priznati poraz ili pobjedu. Istodobno opozicija je prosvjedima u Banja Luci željela skrenuti pozornost na izborne krađe.

Kopirati
Drag cursor here to close