Zastupnički dom

Usvojen prijedlog dopuna Zakona: Zaustaviti povećanje plaća izabranih i imenovanih dužnosnika

Za predloženo zakonsko rješenje glasalo je ukupno 39 zastupnika Zastupničkog doma PS BiH.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2023. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu je na hitnoj sjednici usvojio prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Za predloženo zakonsko rješenje glasalo je ukupno 39 zastupnika Zastupničkog doma PS BiH.

Zastupnici su po hitnom postupku razmatrali Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Prije rasprave o proračunu, na dnevnom redu je bio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama, čiji je predlagač bilo Predsjedništvo BiH, sa zahtjevom da se Prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Što se tražilo?

U navedenom prijedlogu se tražilo da se Zakonom o plaćama u institucijama BiH definira da će se plaće imenovanih i izabranih dužnosnika koje imaju obračunski koeficijent iznad 8,0 obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM, dok bi za ostale državne službenike i dužnosnike sa nižim koeficijentima došlo do povećanja osnovice na 600 KM.

Kako je ranije rečeno iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših dužnosnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini.

HDZ suzdržan

Zastupnik Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) prilikom rasprave o Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH istaknuo je da je njegova stranka bila suzdržana prilikom rasprave o hitnom postupku, dodajući da postoje određene nelogičnosti u prijedlogu zakona.

"Prema ovom zakonu ministri i zamjenici ministara imat će istu plaću. Zamjenici glavnog revizora će imati veću plaću od glavnog. Mislim da se mora voditi računa da oni moraju biti konzistentni i logični", rekao je Kožul.

SDA podržala

Šerif Špago, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA), istaknuo je da će ova stranka podržati ovaj nacrt zakona.

"Podržat ćemo ovaj zakon da usvajanjem proračuna ne dođe do rasta plaća imenovanih i izabranih dužnosnika. Ne smatramo da ovo rješenje treba dugo trajati, ali bitno je da se ovaj zakon usvoji prije proračuna", kazao je Špago.

Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije (SDP) istakao je da ovaj nacrt zakona pokazuje odgovornost članova Predsjedništva BiH.

"Ovo je trenutno jedino predloženo rješenje i pokazuje odgovornost, jednoglasno članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine da uz proračun dostave i ovaj zakon koji sprječava rast plaća", rekao je Magazinović.

Potrebno novo rješenje

Jasmin Emrić, zastupnik Narodnog europskog saveza (NES), izjavio je da ova stranka podržava prijedlog zakona.

"Mi smo propustili veliki broj šansi da ovu oblast uredimo, kako to kažemo sistemski. Toliko je primjera bilo prije. Trebam nam novo rješenje samo za imenovane i izabrane dužnosnike, ali pošto hitno moramo donijeti odluku, mi podržavamo ovaj prijedlog zakona. Ovo je jedino rješenje kako bi onemogućili povećanje plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima", kazao je Emrić.

Kopirati
Drag cursor here to close