Zastupnički dom

Hoće li se političarima zamrznuti plaće?

Predlagač je Predsjedništvo BiH sa zahtjevom da budu razmatrani po hitnom postupku.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2023. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je počela hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH.

Predlagač oba zakonska akta je Predsjedništvo BiH sa zahtjevom da budu razmatrani po hitnom postupku.

Prijedlogom dopuna Zakona plaćama i naknadama u institucijama BiH plaće imenovanih i izabranih dužnosnika u institucijama BiH ostale bi na postojećoj razini, bez obzira na povećanje visine osnovice na 600 KM zaposlenima u institucijama BiH, koje je Vijeće ministara donio s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih uslijed rasta cijena.

U ovom prijedlogu se traži da se u Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH doda novi član u kojem stoji da će se, izuzetno od člana sedam ovog zakona, plaće i naknade imenovanim i izabranima u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad osam obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za ovu godinu, čiji je nacrt Vijeće ministara jednoglasno utvrdio na sjednici 15. ožujka.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u okviru proračuna za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što predstavlja povećanje za 241,8 milijuna KM u odnosu na proračun institucija BiH za 2022. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close