Novi zakon o Izborima

Dodik pozvao na prosvjed: SIP je odmetnuta grupa, RS će sama provoditi izbore

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je proteste u CIK-u zbog, kako je naveo, "prekrajanja izborne volje građana."
Vijesti / Politika | 21. 10. 2022. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je zakon o izborima RS obraćajući se medijima danas u Banja Luci. 

Na početku obraćanja on je izjavio da se trenutna situacija s izborima može odraziti i na ekonomsku situaciju u RS, prenosi DnevniAvaz.

''Već 26. listopada želimo da održimo sjednicu NSRS kako bismo kroz rebalans omogućili povećanje plaća i mirovina, a za 1. studeni sjednicu NSRS po starom sazivu, kojem ističe 2. studenog mandat, i na toj sjednici ćemo usvojiti novi proračun. Time ćemo RS omogućiti da nastavi svoj uobičajeno razvojni put i učiniti sve da ono što smo iskazali kao našte politike omogućiti proračunom'', rekao je Dodik tijekom današnjeg obraćanja.

Ispravna ekonomska politika

''Proračun se radi na bazi ovih principa. On će imati povećanje od 5 posto i odražava rast u RS. To je dokaz ispravne ekonomske politike'', naveo je Dodik.

Time će se, kako on navodi spriječiti spekulacije da neće biti moguće formirati vlast.

''Režim privremenog financiranja je za nas neprihvatljiv. Zato smo se odlučili na ovo. Ovaj proračun će odraziti snagu RS. 1. studenog očekujem da se NSRS sastane, Vlada je već danas uputila zahtjev za rebalans'', izjavio je lider SNSD-a.

Dodik je dodao da vladajuća skupštinska većina ima snagu da ovo usvoji.

''Opozicija žele da se u RS dogodi što gora situacija, jer to bolje za njih. Zato žele umirovljenike i borce da dovedu u što gori položaj'', kazao je on.

Osim toga govorio je i o statutu kandidata za BiH u EU, gdje misli da to nije dobra vijest.

''To nije dobra vijest. Oni pokušavaju time da zadrže lažnog visokog predstavnike i zadrže sudce strance u Ustavnom sudu BiH. To nije pošteno i nije fer od briselske administracije. Oni zbog svojih igara to rade. Mi nećemo visokog predstavnika niti strane sudce. Europa nam je ovih godina govorila da trebamo provoditi reforme, a kad BiH dobije status kandidata da se gasi OHR. Sad su promijenili stav. Taj kandidatski status je ponuda koja nije fer. Ako je to namjera onda mi ne možemo prihvatiti taj prijedlog s oduševljenjem. Mi to ne možemo spriječiti, ali ćemo svoje politike prilagoditi'', izjavio je on.

Pobjeda neupitna

''Opet nam nameću nekih devet točaka. Ja sam rekao već za 14 prioriteta, da tri neće nikad biti usvojene. One su protiv RS. Te preporuke mogu sve biti na stolu i da se u isto vrijeme usvoje. Zašto nam stavljaju javne nabavke, a ne i OHR? Zašto to ne stavite na dnevni red? Šmit (Schmidt) je nelegalan, lažan. On je izmišljen'', naveo je Dodik.

Potom je Dodik najavio zakon o izborima RS koji će biti usvojen brzo.

''Nećemo da skrnavimo položaj RS i vratit ćemo nadležnosti. Brzo ćemo donijeti zakon o izborima u RS i vratiti nadležnost nad izborima. Da to vodi Republička izborna komisija, a ne uzurpatorski SIP. Pobjeda je neupitna. Odstupanja su statistička greška. Opozicija pravi od svega predstavu'', kaže Dodik.

Dalje je kazao da SIP sutra mora objaviti preliminarne rezultate, koji su, kako kaže, slični konačnim.

''SIP je odmetnuta grupa. Mi smo u okviru koalicije dogovorili i pozivam narod da dođe u Banja Luku u utorak u što većem broju. Da pokažemo solidarnost. Ako RS-u oduzmu slobodu izbora, to nam oduzima pravo na postojanje. Muslimanski faktor u Sarajevu želi da ukine RS. Neshvatljivo je da neki iz opozicije žele napraviti veliku priču od ovoga. Destabilizacija RS se pokušala još u izbornoj noći'', rekao je Dodik.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)


''Sutra, ne bude li preliminarnih rezultata kako zakon nalaže, mi ćemo ustati s ozbiljnim krivičnim prijavama pojedinačno za svakog člana SIP-a'', rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Podsjetimo, iako je PDP u izbornoj noći proglasio i proslavio pobjedu dva sata oko ponoći Milorad Dodik rekao je kako je on pobjednik. Potom je Središnje izborno povjerenstvo nakon brojnih prijava neregularnosti odlučilo ponovno brojati glasove za Predsjednika RS-a.

Ti rezultati se još uvijek čekaju i pitanje je što će se dogoditi nakon njihove objave, tko će kome priznati poraz ili pobjedu. Istodobno opozicija je prosvjedima u Banja Luci željea skrenuti pozornost na izborne krađe.

Kopirati
Drag cursor here to close