Svim žrtvama

U Srebrenici komemorativna sjednica bez bošnjačkih vijećnika

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić je rekao da se danas odaje počast svim žrtvama.
Vijesti / Politika | 10. 07. 2022. u 13:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srebrenici je danas održana komemorativna sjednica Skupštine općine posvećena svim žrtvama u tom gradu.

Minutom šutnje odana je počast svim nevinim žrtvama u proteklom ratu, a predsjednik Skupštine općine Salko Tursunović, otvorivši sjednicu, rekao je prisutnima da su ovi dani puni tuge i bola.

''Ovo je vrijeme kad se porodice opraštaju od svojih najdražih koji su od 1992 do 1995. godine ubijeni u ratu. Pozivam sve građane općine Srebrenica da na civiliziran i dostojanstven način odamo počast nevino stradalim sugrađanima'', kazao je Tursunović.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić je rekao da se danas odaje počast svim žrtvama.

''Skupština općine Srebrenica je u proteklom razdoblju donijela odluku o održavanju komemorativne sjednice i na taj način pokazala ozbiljnost da svim žrtvama na ovakav način oda počast. Neopravdano odsustvo vijećnicima neka služi na čast što danas nisu tu da pošalju poruke mira. Zločince treba izvesti pred lice pravde, i to se čini, ali nedovoljno. Mi moramo kao odgovorni ljudi ukazivati na to dok smo na pozicijama'', naveo je Grujičić.

Ističe da Srebrenica treba pomoć te da samo ekonomija i razvoj mogu doprinijeti tom gradu. Ekonomski snažna Srebrenica će, naglasio je, doprinijeti miru i stabilnosti.

Grujičić je pozvao sve aktere i građane da na dostojanstven način proprate obilježavanje stradanja u predstojećim danima, iskazavši duboku sućut svim obiteljima koje su izgubile nekog u proteklom ratu.

Na komemorativnoj sjednici Skupštine Općine Srebrenica nije bilo vijećnika iz reda bošnjačkog naroda, osim predsjednika SO Srebrenica Salke Tursunovića.

Vijećnik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je Feni da je klub bošnjačkih vijećnika donio jednoglasu odluku da neće prisustvovati sjednicama dok načelnik i drugi ne priznaju genocid koji je utvrđen međunarodnim presudama.

''Komemorativna sjednica je izgubila smisao onog momenta kada je na čelo Općine došao načelnik koji službeno negira genocid. Mi smo iz tog razloga bili odsutni s komemorativne sjednice i naš stav je jasan'', poručio je Duraković.

Kopirati
Drag cursor here to close