Sastanak u Rusiji

Turković prenijela Lavrovu kako su ''građani u strahu zbog događaja u RS''

''Produbljivanje etničkih podjela nije put ka stabilnosti i miru nigdje u svijetu pa tako ni na Zapadnom Balkanu'', poručila je Turković.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2021. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka šefa diplomacije Ruske Federacije Sergeja Lavrova i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković održana je press konferencija.

Turković je između ostalog čestitala godišnjicu 25 godina diplomatskih odnosa dvije zemlje i napomenula da je Rusija 1992. godine priznala BiH.

“Današnja posjeta je bila prilika da vidimo što smo uradili u proteklih godinu dana, ali i da utvrdimo što su naši ciljevi za nadolazeće razdoblje'', kazala je Turković.

Turković se osvrnula na potpisane memorandume i ekonomsku suradnju dvije države.

''Rusija se nalazi na listi najvećih ulagača u BiHi važan je energetski partner BiH. Bh. tržište je u odnosu na rusko je izuzetno malo pa je zbog toga veliki deficit u trgovinskoj razmjeni na našoj strani. Nadamo se da ćemo pronaći način da povećamo izvoz iz BIH u Rusiju'', kazala je ministrica Turković.

''Očekujemo da uz dobru volju Rusije da se iduće godine organizuje izložba Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Vi znate da ovaj dokument da ovaj dokument napisan prije 832 godine potvrđuje višestoljetni kontiuitet državnosti naše zemlje'', dodala je.

Kada je riječ o situaciji u BiH današnji susret dolazi u važnom trenutku za BiH i cijelu regiju, rekla je Turković i dodala:

''Upoznala sam Lavorva o svom viđenju situacije. Svi naši građani su sve više zabrinuti i uplašeni posebno nakon usvojenih zaključaka NSRS. Realizacija zaključaka može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost naše zemlje, ali i regije i narušiti progres koji smo napravili u posljednjih 26 godina. Moj stav je da se sva pitanja i problemi moraju rješavati u institucijama BiH, a nikako jednostranim potezima'', rekla je.

Dotaknula se i OHR-a.

''Razgovarali smo o statusu OHR-a. Ruska strana se zalaže za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH mogla preuzeti sve normalne obaveze i biti kao ostale zemlje. Sa druge strane imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja. Ruska Federacija, kao što je i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Daytona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Uvjerena sam da samo na istini i pravdi i otvorenim odnosima možemo graditi bolje odnose u BiH. Sigurna sam da će Ruska Federacije kao i svi ostali poštivati demokratsku volju građana, institucije i budućnost koju kroz te institucije odaberemo. Produbljivanje etničkih podjela nije put ka stabilnosti i miru nigdje u svijetu pa tako ni na Zapadnom Balkanu. Razgovore i dijaloge o reformama moramo vratiti u institucije BiH, to je ono što podržava većina građana BiH i to je put koji moramo izabrati'', rekla je Turković te dodala:

''Želim zahvaliti ministru Lavrovu na gostoprimstvu, smatram današnje razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u našoj regiji i mojoj zemlji BiH. Sretna ste zemlja sa ovakvim ministrom vanjskih poslova'', kazala je Turković u obraćanju novinarima.

Podsjetimo, ministrica Turković je u prosincu prošle godine ugostila šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close