Démarche

Turković od Izraela traži objašnjenje

Ministrica Turković je u reakciji, zatražila pojašnjenje stavova i svrhe dokumenta objavljenog u bh. medijima.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2022. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je démarche Ministarstvu vanjskih poslova i Veleposlanstvu Izraela u Tirani, a povodom Memoranduma koji je jučer objavljen u bosanskohercegovačkim medijima.

Ministrica Turković je u reakciji, zatražila pojašnjenje stavova i svrhe dokumenta objavljenog u bh. medijima.

Diskriminacija?

"Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini", navedeno je, između ostalog, u démarchu.

Podsjetimo, u memorandumu je priopćeno kako država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promovira tu ravnopravnost.

''Po tom pitanju, treba ukazati da država Izrael čvrsto vjeruje da su Opći okvirni mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini i njegov aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavili održiv sistem diobe vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika. Država Izrael čvrsto vjeruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rješenja za izborni zakon, koji mora simultano osigurati dva ključna principa – ravnopravnost i nediskriminaciju. Jedan od načina da se održe ti ključni principi, naglašava se u memorandumu, je kroz legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i bez koga sustav konsocijacijske demokracije ne bi bio ni provodiv ni održiv. Po tom pitanju, slučaj Sejdić-Finci, kao i ostale presude Europskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene. Nedovoljna provedba ostaje teret za BiH. U tom smislu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli'', priopćeno je u memorandumu Izraelskog veleposlanstva.

Pismo logoraša

Tim povodom oglasili su se i iz Udruženja logoraša 'Mostar'u kojemu se navodi kako su "logoraši preživjeli, torture i poniženja najgore vrste u logorima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tijekom otvorene i presuđene agresije na BiH".

''Ratni zločini, etničko čišćenje i organizovanje logora, HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. 'Hrvatske Repubike Herceg Bosna', pred Haškim tribunalom je okarakterizirano kao udruženi zločinački poduhvat. Kompletno rukovodstvo 'HZHB' proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po europskim zatvorima. Dio tog sustava bio je i Dragan Čović, sadašnji predsjednik HDZBiH, a tada direktor kompanije 'Soko' koji je tadašnju poziciju koristio da logoraše bošnjačke nacionalnosti dovodi na prinudni radni angažman u kompaniju 'Soko', o čemu postoje vjerodostojni dokumenti. Vjerujem da Vam, s obzirom na iskustva Vašeg naroda, ovo zvuči itekako poznato i izaziva brojne asocijacije'', navedeno je u priopćenju logoraša iz Mostara.

''Dragan Čović nikada se nije javno ogradio od toga, kao ni od zločina presuđenih u Hagu, već je, upravo suprotno, nastavio da daje podršku presuđenim zločincima, poput Darija Kordića, ali i ekstremistima koji i dalje promoviraju ustaški pozdrav 'Za dom spremni' Ko su bile ustaše i kakve su zločine počinile, Vama ne treba objašnjavati. Zbog svega toga smo iznenađeni Vašom podrškom Čoviću i HDZ-u u vezi sa reformama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini i ako ti isti ni nakon 30 godina žrtvama njihovih tortura ne dozvoljavaju pristup mjestima stradanja kako bi odali poštu svojim sapatnicima", stoji u pismu.

Cijelo pismo možete pročitati OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close