Poruke iz Mostara

Čović: Neka ostanu u tom blatu mržnje

Čović kaže kako ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi položaj i ono što hrvatski narod u BiH ima i uživa.
Vijesti / Politika | 29. 07. 2022. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas održana redovna, proširena sjednica Hrvatskog narodnog sabora (HNS), a nakon sjednice medijima se obratio predsjedavajući Dragan Čović.

Čović je prokomentirao odluku koju je nedavno donio visoki predstavnik Christian Schmidt, a koja se odnosi na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH. Također, bilo je riječi i o eventualnom dogovoru sa predstavnicima političkih stranaka iz Sarajeva.

Foto: Bljesak.info / Sjednica HNS-a

Čović kaže kako ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi položaj i ono što hrvatski narod u BiH ima i uživa.

"Hrvatski narod je sebe ugradio u BiH kroz sve historijske elemente, do samog Dejtonskog mirovnog sporazuma. Na adekvatan način ćemo zaštiti ustavnu jednakopravnost, naše legitimno predstavljanje - ne samo kroz cenzus od tri posto u Domu naroda, već onako kako je to definirano Mostarskim sporazumom", kaže Čović.

Foto: Bljesak.info / Sjednica HNS-a

Čović kaže i da će, shodno presudama u Strasbourgu, poslati jasnu poruku kao oni koji "grade BiH i koji joj žele evropski put" i koji se nada da će planove koji se tiču tog puta provesti već u ovom ciklusu izbora.

Što se tiče eventualnih dogovora sa liderima ostalih političkih stranaka u BiH, Čović kaže da je otvoren za razgovore, ali da vremenskog prostora više nema.

"HNS ostaje otvoren za razgovore. Jasno smo čuli predstavnika bošnjačkih stranaka u Sarajevu i mislim da je to neprovodivo. Bilo kakvi dogovori ne mogu se implementirati, na početku smo osmog mjeseca. Nema vremenskog prostora, ali HNS je jasno otvorio svoja vrata", tvrdi Čović.

Metaforično, Čović kaže da danas ulica (u smislu uličnih prosvjeda) ne može rješavati probleme u kojima se nalaze BiH i hrvatski narod. Uputio je i poruku onima koji su, između ostalih, organizirali prosvjede i pozivali na njih.

Foto: Bljesak.info / Sjednica HNS-a

"Vrlo jasan odgovor onima koji su ušli u svoje blato, organizirali ih, javljali se - želim im da ostanu u tom blatu mržnje", poručio je Čović.

Na sjednici HNS je pripremljen izvještaj o odlukama koje je nametnuo Schmidt, ali ga Čović nije htio "improvizirati".

U smislu djelovanja OHR-a, Čović kaže da samo želi od te institucije da poštuje Daytonski mirovni sporazum.

"Ne očekujem ništa od bilo koga, OHR ima zadatak poštivati Dayton a ne mijenjati odluke i ne mijenjati odluke Ustavnog suda BiH, legitimnog predstavljanja kao u slučaju Ljubić", kaže Čović.

Dodaje također da je besmisleno lično komentirati Schmidtov potez, ali ističe da je "jedina odluka koju visoki predstavnik treba donijeti - da poništi sve odluke njegovih prethodnika".

Za kraj, dodaje da BiH još uvijek ima demokratskog kapaciteta.

"Još uvijek imamo demokratskog kapaciteta. EU nam je otvorila vrata, pod određenim uvjetima - jedan od njih je izborno zakonodavstvo. Hrvati će na vrijeme zaštiti svoju poziciju shodno Ustavu BiH", poručio je Čović iz Mostara, piše Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close