Naša posla

To je BiH: Sjede u foteljama iako im je godinama istekao mandat

Konstatiran je slučaj da Vijeće ministara BiH nije bilo informirano o isteku mandata dužnosnika tako da procedura nije mogla biti ni pokrenuta…
Vijesti / Politika | 04. 01. 2023. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon imenovanja ministara i njihovih zamjenika na državnoj razini, na dnevni red partnera u vlasti trebala bi stići informacija o isteklim mandatima rukovoditelja u zajedničkim institucijama među kojima ima i onih kojima je “radna obveza” istekla još 2020. godine, objavio je Glas Srpske.

Tajnik s posebnim zadatkom

Agencija za državnu službu BiH nadležna je za raspisivanje i provođenje natječaja za mjesta tajnika s posebnim zadatkom, odnosno službenika, a ne raspolažu informacijama o rukovoditeljima koji se imenuju na osnovu drugih zakona.

Posljednji presjek, prema podacima Agencije za državnu službu, pokazuje da su pojedinim direktorima i njihovim zamjenicima, na gotovo 20 adresa na razini BiH, mandati već istekli.

Za neke pozicije su, kako je potvrđeno u toj instituciji za “Glas”, raspisani natječaji po ranijim zaključcima Vijeće ministara, ali procedura nije dovedena do kraja.

Prema evidencijama, u postupku je natječaj za izbor direktora Direkcije za europske integracije jer je aktualnom mandat istekao polovinom studenog 2020. godine, a “traga” se i za tajnikom s posebnim zadatkom u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice - tajnik s posebnim zadatkom jer je aktualnom na toj poziciji mandat istekao u siječnju 2021.

Nuklearna sigurnost

Direktorima Instituta za intelektualno vlasništvo i Direkcije za ekonomsko planiranje mandati su istekli u kolovozu te godine, a zamjeniku direktora Agencije za unapređenje stranih investicija mandat mjesec kasnije.

S druge strane, postoji nekoliko institucija gdje su istekli mandati, ali za te pozicije još nisu raspisani natječaji. Na tim adresama, direktorima su mandati istekli u razdoblju od siječnja 2021. do kolovoza 2022.

Osim toga, ima institucija gdje je gotovo cijelo rukovodstvo u “tehničkom mandatu”, što je slučaj u Regulatornoj agenciji za nuklearnu sigurnost i Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Isteklim mandatima bavili su se i revizori, upozorivši u najnovijem izvještaju da je nastavljena praksa obavljanja dužnosti i nakon isteka mandata, u trajanju od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, jer nisu u svim slučajevima pravovremeno pokretale i okončavale procedure izbora.

Vijeću nitko ništa nije rekao

I oni su evidentirali slučajeve gdje nisu pokrenute natječajne procedure za rukovodeće kadrove iako su nadležni pravovremeno informirani da su direktorima istekli mandati.

Takva je situacija, prema navodima revizije, za pozicije direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Agencije za državnu službu BiH.

Konstatiran je slučaj da Vijeće ministara BiH nije bilo informirano o isteku mandata dužnosnika tako da procedura nije mogla biti ni pokrenuta - direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Revizori su upozorili i na to da funkciju agenta Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu obavljaju duže vrijeme vršitelji dužnosti, s tim da su izostale konkretne aktivnosti nadležnih zarad imenovanja novih agenata.

Kopirati
Drag cursor here to close