Izbaci uljeza

Bolje da propadne mandat, nego običaj: Imamo li im se više pravo smijati?

Da su mandati, kao i oni koji ih obnašaju, odavno potrošeni i izlizani u našoj zemlji, opet i iznova potvrđuju i posljednji izbori, u kojima smo se zaista, i još uvijek možemo, nagledali svega.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2022. u 09:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sretan Vam Blekfrajder, dragi moji Bosanci i Hercegovci'', vrlo lako je mogao reći federalni premijer Fadil Novalić na svečanosti organiziranoj povodom Dana državnosti ove zemlje, 25. studenoga, ukazujući na važnu poveznicu između Crnog petka i crne nam Bosne i Hercegovine.

Novalić naravno ovo nije rekao, no da je daleko, nije. Umjesto ove, lupio je neku drugu, njemu svojstvenu, glupost. Nije više ni bitno, reakcije bi, kao i do sada, građanima naviknutim na blamaže i na ulje koje nije poskupjelo ali koje ćemo u postocima koristiti manje, izostale.

''Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara. Umjesto 100, kupit ćete 63'', ponosno je tada ispalio premijer u tehničkom mandatu i u ulozi optuženika u korupcijskoj aferi. 

Da su mandati, kao i oni koji ih obnašaju, odavno potrošeni i izlizani u našoj zemlji, opet i iznova potvrđuju i posljednji izbori, u kojima smo se zaista, i još uvijek možemo, nagledali svega. Prisjetimo se samo anonimusa koji si je na račun zvučnog imena i prezimena osigurao četiri tople godine boravka u Parlamentu FBiH. Epično.

Harisa za Parlament

''Haris je uoči izbora izradio stotine vizitkarti s imenom i prezimenom te brojem na listi, ali bez fotografije, te na taj način dospio u Parlament FBiH, gdje će biti na obilnoj ispaši naredne četiri godine. To vam je otprilike isto kao da se na audiciji za "Ježevu kućicu" nekog amaterskog kazališta prijavite pod imenom Marlona Branda i dobijete ulogu Ježurke Ježića'', primjetio je Josip Mlakić, kolumnist portala Bljesak.info.

Uz Harisa Silajdžića koji to nije, izlog izbornih ali i post izbornih, blago rečeno, propusta je zaista šarolik. Regiju je tako prodrmala i Nataša Radulović, koja bi, sudeći po posljednjim istupima, trebala u ovom mandatu slijediti svoj primjer iz onog prethodnog – ne govoriti, ne istupati. Javno, barem.

Radulović je tako tijekom predsjedavanja Narodnom skupštinom, za koje kažu da je privremeno, pokazala svu raskoš svog političkog talenta. Tijekom rasprave s opozicijskim zastupnicima, kojima se obraćala sa ''alo momak, prekini'' i slično, prekidala ih je i sa ''ljutili se koliko god hoćete'' i pozivala na dostojanstvo.

''Danas budi dostojanstven, ovo je svečana sednica, biće prilike da se bijemo'', rekla je nakon što su svi zajedno položili zakletvu, i sve nas nadugo zatim upoznala s novim političkim terminom - 'obadanje'. Ostalo je bilo povijest.

Dojmovi sa sjednice ženskog Milorada Dodika, kako su je prozvali susjedi u Srbiji, nisu se ni slegnuli, vrijeme je za novi debakl. Onaj maratonski, na predsjedničkoj razini.

Rješenje u napušavanjima

Naime, u Predsjedništvu BiH uvelike se raspravlja o reformama, te bi se, prema posljednjim izjavama, na stranici 3, redu 7 predsjedničkog menija, nakon toplih napitaka i osvježenja, mogla pronaći i gandža. Napetost je naime, u ovoj kancelariji, postala velika, a svi bi, kako to i svjedoče posljednje izjave, htjeli ne postati nepristojni, stoga je jedino rješenje u napušavanjima prije sjednice i uopće bilo kakvih susreta i dogovora.

Možda bi ovu odluku, zbog mira u kući, s predsjedničke mogli prenijeti i na druge razine vlasti. Možda bi jedino tada mandatari jasnije vidjeli ili bi bar nama jasnije izgledali smijući nam se po prvi puta u lice, a ne onako kako smo godinama naviknuti, iza leđa.

Promatrane u tom kontekstu i neke izjave bi zaista imale smisla, i sve bi se tako, kada odvrtimo film unatrag, posložilo i izgledalo realnije.

Slučaj bi to bio i s izjavom zastupnice SNSD-a u Parlamentu BiH, koja se uključila u raspravu među zastupnicima kad su spominjali njezinog stranačkog predsjednika u negativnom kontekstu i pozivali na njegovo uhićenje.

"Milorad Dodik za mene nije Tito, on je za mene Bog", kazala je tada Sanja Vulić i prijetećim tonom upozorila zastupnike da će, ako nastave u negativnom kontekstu, morati odgovoriti na necivilizacijski način. Da je zastupnica napušena, ponavljamo, bilo bi jasno.

Virus gluposti

Da ne bi rekli da gledamo samo u susjedovu travu, spustit ćemo se na županijsku razinu, jer konje za utrku imamo i mi. Ostat će tako za antologije i mnoge od izjave premijera koji je zabranio novinarima da ga, kako je kazao, "neovlašteno snimaju na sjednici Skupštine HNK".

Gospodin '30 posto', po kojem ga alijasu i mnogi poznaju, čovjek koji je kako sam kaže pacijent svoje žene, što ne bi bilo čudno da mu žena nije doktorica veterine, vraća nas u vrijeme pandemije.

''Neće virus južno od Ivana'', prognozirao je te davne 2020. godine Nevenko Herceg, prosipajući medijima jednu u nizu znanstvenih 'činjenica' koje su te pandemijeske godine zaista doživjele svoj vrhunac.

Da ovaj 'nastavi niz tekst' ne bi izgubio sav svoj smisao, jer materijala za nizati ima, vratimo se na mandat i mandatare, ljude kojima smo dali moć u ruke, povjerili sebe.

Po definiciji ovaj pojam ima više značenja a niti jedan od njih zaista, izuzev nekoliko izuzetaka, realno ne živi u našoj zemlji.

Riječ mandat dolazi od latinske riječi mandatum, a znači dati nekome u ruke, povjeriti. Znači i zapovijed, punomoć, ugovor o nalogu, ovlaštenje dano kome da može zastupati koga, raditi što u čije ime…Vidite li uljeza? Gore navedeni primjeri su upravo zato navedeni. 

U konačnici zaključak do kojeg možemo doći jeste taj da je krajnje vrijeme da se definicija pojma mandat, bar za naše zračno područje, hitno treba staviti u izmjenu. Realnije je, naime, očekivati takvu promjenu, kad smo već svjesni da do one političke ili društvene, neće doći.

Šalu na stranu, prolazi i vrijeme u kojem imamo snage za smijeh propustima. Dat ćemo im još po koji gif na društvenim mrežama - i to je to.  Uz snagu, pitanje je, tko više ima i pravo na smijeh. Činjenica je da smo sami krivi za ljude koje krivimo. Jesmo li onda i mi licemjeri kao i oni iznad nas i kome se to zapravo mi smijemo?

 

Kopirati
Drag cursor here to close