''Tko će nas voditi''

Tko su i što rade novi ministri u Vladi HNŽ-a

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potvrdila je u četvrtak novu Vladu HNŽ-a na čijem će čelu biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2023. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S novom premijerkom na čelu županije, i bez drugih žena na ministarskim pozicijama, nova Vlada položila je zakletvu jučer u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije. 

Premijerka Vlade

Marija Buhač (HDZ) imenovana je za novu i prvu premijerku Hercegovačko-neretvanske županije. Na ovu poziciju je stigla iz Zavoda za zdravstveno osiguranje gdje je obnašala funkciju rukovoditeljica Sektora za zdravstvo.

Nakon završene srednje škole, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, smjer financije i računovodstvo i stekla zvanje diplomirani ekonomist.

Sudeći prema dostupnim informacijama o njezinom radnom iskustvu, Buhač je bez političkog iskustva. Inače, kćerka je bivšeg predsjednika županijskoga odbora HDZ BiH HNŽ Rafaela Gagre. Na web stranici ZZO HNŽ navodi se da je Buhač rukovoditeljica Sektora za zdravstvo u ZZO HNŽ od 2017. godine do danas. Također, bila je rukovoditelj ureda kontrolinga u ZZO HNŽ od 2015. godine do 2017. godine, te šef Službe za plan i analizu u ZZO HNKŽ od 2013. godine do 2015.

Od 2007. godine do 2013. godine bila je stručni suradnik za plan i analizu u ZZO HNŽ, te od 2006. godine do 2007. stručni suradnik za kontrolu, praćenje i naplatu prihoda, također u ZZO HNŽ.

U svom ekspozeu naglasila je kako su potrebe ubrzane promjene za poboljšanje standarda života građana u ovoj županiji.

Foto: Bljesak.info / Marija Buhač

Ministarsvo unutarnjih poslova

Marijo Marić (HDZ) iz Mostara, imenovan je za novog ministra unutarnjih poslova. Završio je pravni fakultet u Mostaru. Trenutno obnaša funkciju ravnatelja KPZ Mostar. 

Foto: Interview.ba / Marijo Marić

Ministarstvo za pitanja branitelja 

Đuro Prkačin iz Stoca preuzima dužnost ministra branitelja. Po zanimanju je diplomirani ekonomist, a studirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Stocu. Radno iskustvo stekao u Gradskoj upravi Stolac kao stručni suradnik za javne nabave. Bio je zastupnik u Skupštini HNŽ (2010.-2022)., i izaslanik u Domu naroda PFBiH (2010. – 2018.)

Bio je predsjednik OO Mladeži HDZ BiH Stolac (2010.-2012.), član Općinskog vijeća Stolac (2004.-2008.), izaslanik u Domu naroda PFBiH (2010 – 2018.) zastupnik u Skupštini HNŽ 2010.-2022.), predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH u Skupštini HNŽ (2014.-2018.), predsjednik kluba hrvatskih zastupnika HDZ BiH u Skupštini HNŽ (2018-2022.), član Predsjedništva OO HDZ BiH Stolac, član Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ-a, član Središnjeg odbora HDZ BiH.

  / Đuro Prkačin

Ministarstvo prometa i veza

Novi ministar prometa i veza je Brotnjak Ivo Bevanda.

Bevanda je po struci diplomirani pravnik. Opću gimnaziju završio u Čitluku a Pravni fakultet na Sveučilištu u Mostaru.

U razdoblju od 2004. do danas obnašao poziciju Tajnika Općinskog vijeća Čitluk, u čak pet saziva, a prije toga radno iskustvo sticao u tvrtki Vineta d.o.o. Čitluk.

Obnašao je sljedeće dužnosti: Član Povjerenstva za ustavna pitanja Doma naroda Parlamenta FBiH; Predsjednik Upravnog vijeća ustanove Edukacijsko – rehabilitacijski centar „Sveti Josip Radnik“ Čitluk; Dopredsjednik Udruge roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama „Susret“; Član Upravnog vijeća Kulturno – informativnog centra Čitluk; Predsjednik Ženskog hercegovačkog košarkaškog kluba „Brotnjo 94“ Čitluk.

  / Ivo Bevanda

Ministarsto poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Za novog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izabran je Mario Jurica iz Čapljine. Jurica je u travnju ove godine postao predsjednik županijske Mladeži HDZ BiH HNŽ-a. Završio je Agromediteranski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Rođen 1996. Jurica je najmlađi ministar u ovom sazivu vlade i najmlađi ministar kojeg je HNŽ dosad imala.

  / Mario Jurica

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi

Ministarstvo zdravstva HNŽ-a vodit će dr. Milenko Bevanda (HDZ). Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, magistrirao 2004. godine u Zagrebu, a doktorirao 2006. godine u Mostaru. Radi na Sveučilištu u Mostaru, kao prorektor za Biomedicinu i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, kao voditelj kliničkog odjela Gastroenterologija i hepatologija. P

Foto: Bljesak.info / Milenko Bevanda

Ministarstvo trgovine turizma i zaštite okoliša

Emil Balavac (SDP), ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša dolazi iz Jablanice, a trenutno je zaposlen kao savjetnik načelnika Općine za pravna pitanja.

Diplomirao pravo, a trenutno je na magisteriju iz međunarodnih odnosa i europskih studija na Burch univerzitetu u Sarajevu. Predsjednik GSS Jablanica. 

Foto: Bljesak.info / Emil Balavac

Ministarstvo gospodarstva

Zanin Vejzović (SDP), ministar gospodarstva, dolazi iz Mostara, tačnije Raštana. Doktor informatičkih nauka. Predaje na nekoliko univerziteta. 

  / Zanin Vejzović 

Ministarstvo financija

Adil Šuta (SDA), ministar financija, dolazi iz Mostara, magistar ekonomije. Gradski vijećnik SDA/Koalicije za Mostar, radio kao direktor ispostave za Mostar u BH Telecomu. 

Foto: Bljesak.info / Adil Šuta (Koalicija za Mostar) 

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Bekir Isaković (SDA), ministar graditeljstva i prostornog uređenja, dolazi iz Stoca. Pravnik po struci, član je uprave Cesta Federacije BiH. 

Foto: SDA / Bekir Isaković

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta

Adnan Velagić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, dolazi iz Konjica. Profesor povijesti na "Univerzitetu Džemal Bijedić". Uža specijalnost mu je suvremeno doba. U SDA ušao 2020. godine nakon što je bio u BPS-u.

Foto: Bljesak.info / Adnan Velagić

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave

Goran Karanović, ministar pravosuđa, dolazi iz Mostara. Doktor je pravnih znanosti. Zajednički nestranački kandidat SDA i SDP. Radio je kao novinar, bio zaposlen kao stručni suradnik u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti, pisac i pjesnik.

Foto: bljesak.info  / Goran Karanović

Skupština

Kada je riječ o Skupštini HNŽ, novi predsjedavajući Skupštine HNŽ je Džafer Alić iz SDA, zamjenik je Tomislav Martinović iz HDZ-a i zamjenica Vesna Saradžić iz SDP-a.

Predsjedavajući Skupštine

Džafer Alić (SDA) je rođen 12. siječnja 1983. u Mostaru, magistar je znanosti na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Foto: Bljesak.info / Džafer Alić

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine

Tomislav Martinović (HDZ), rođen je 07. veljače 1967. godine u Mostaru. Diplomirani je pravnik.

U radno iskustvo upisao je kako je bio Ministar u Vadi HNŽ, Zastupnik u Skupštini HNŽ, Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ, Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH.

Bio je član Županijskog odbora HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije, Član Središnjeg odbora HDZ BiH.

Foto: Fena / Tomislav Martinović

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine

Vesna Saradžić po nacionalnosti je srpkinja, a stranka kojoj pripada je SDP BiH. Završava Filozofski fakultet na odsjeku za komparativnu književnost i stiče zvanje diplomiranog komparativiste. Tijekom radnog iskustva bila je rukovoditelj Gradske biblioteke Konjic, tajnica Instituta za jačanje demokratije Konjic, potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH; Izaslanica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Foto: SDP BiH / Vesna Saradžić
Kopirati
Drag cursor here to close