Marija Buhač

Nova premijerka: Želimo da žitelji HNŽ-a što prije osjete učinak našeg rada

Buhač je u svom prvom obraćanju medijima rekla kako će njezina vlada u fokus svoga raditi postaviti gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, socioekonomske i demografske mjere.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2023. u 16:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potvrdila je u četvrtak novu Vladu HNŽ-a na čijem će čelu biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH.

Buhač je u svom prvom obraćanju medijima rekla kako će njezina vlada u fokus svoga raditi postaviti gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, socioekonomske i demografske mjere.

Ovo je prvi put u povijesti da će žena biti na čelu Vlade HNŽ-a, a predsjednica Vlade rekla je kako njezin tim u prosjeku ima starost od 40 godina.

''Smatram da ćemo donijeti novi pristup, novu viziju i novu energiju u radu ove Vlade, a svoj rad temeljit ćemo na strateškom planiranju i strateškom izvršavanju naših aktivnosti, na načelima transparentnosti, dostupnosti i otvorenosti. U izloženim programskim smjernicama ste mogli vidjeti da je naš ključni fokus na dva temeljna pravca, a to su razvoj gospodarstva, temeljen na dvije strateški prepoznate djelatnosti turizma i poljoprivrede, kao i razvoj obrta u smislu samozapošljavanja mladih ljudi i deficitarnih zanimanja. Pored toga, ono što želimo je donijeti set socioekonomskih i demografskih mjera koje će olakšati život našim žiteljima, posebno onim najugroženijim kategorijama stanovništva, mladim ljudima i mladim obiteljima s djecom'' – istaknula je Buhač.

Naglasila je kako je Vlada formirana tek u jedanaestom mjesecu te da će morat raditi brzo, efikasno, odgovorno, proaktivno, kako bi ispunila sve svoje ciljeve.

''Moramo donijeti sve proračunske dokumente, što Županije, što raznih zavoda, kako bi naši žitelji što brže osjetili učinak našeg rada. Trebali smo već do sada imati gotove sve planske dokumente ove županije, rebalans i nacrt proračuna, nažalost mi smo na samom početku. Želimo odmah pristupiti analizi zatečenog stanja, izradi rebalansa u kojemu ćemo ugraditi sve mjere iz ovog paketa o kojemu govorim. Nadam se da će proračunska sredstva dopustiti da primijenimo što veći broj tih mjera. Pred nama je razdoblje od tri godine i vjerujem da to kraja možemo ispuniti'' – zaključila je nova predsjednica Vlade HNŽ-a.

Video: Marija Buhač

U Vladi HNŽ-a novi ministar financija je Adil Šuta, ministar unutarnjih poslova Marijo Marić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Goran Karanović, ministar gospodarstva Zanin Vejzović, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Milenko Bevanda, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Bekir Isaković, ministar prometa i veza Ivo Bevanda, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Adnan Velagić, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Emil Balavac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mario Jurica, a ministar za pitanja branitelja Đuro Prkačin.

Vladajući većinu čine HDZ BiH, SDA i SDP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close