Čeka se potvrda

Ovo su novi ministri u Vladi HNŽ-a

Višemjesečni pregovori političkih stranaka oko formiranja nove vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji konačno su uspješno završeni.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2023. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na kojoj bi trebala biti potvrđena nova županijska Vlada održava se u Mostaru.

Uoči sjednice, saznajemo da bi, kao što je i najavljeno premijerka Hercegovačko-neretvanske županije trebala Marija Buhač iz HDZ-a BiH.

Foto: Bljesak.info / Skupština HNŽ

Ta stranka će imati ministra zdravstva za kojeg je predložen dr. Milenko Bevanda, ministra MUP-a, Marija Marića, ministra za pitanja boraca, Đuru Prkačina, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marija Juricu te ministra prometa, Ivu Bevandu.

SDA je dobila resor obrazovanja, kulture i znanosti, a za ministra je kandidiran prof. Adnan Velagić, resor financija trebao bi voditi Adil Šuta, a za ministra građenja je predložen Bekir Isaković.

SDP-ovi ministri trebali bi biti Zanin Vejzović koji će voditi resor gospodarstva, a resor trgovine, turizma i okoliša Emil Balavac.

Kada je riječ o resoru pravosuđa njega bi trebao voditi Goran Karanović, kao nestranački, zajednički kandidat SDA i SDP-a.

Foto: Bljesak.info / Skupština

Višemjesečni pregovori političkih stranaka oko formiranja nove vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji konačno su uspješno završeni.

Sporazum o formiranju nove Vlade koja bi trebala biti potvrđena na današnjoj sjednici županijske skupštine, sinoć su u Mostaru potpisali predstavnici HDZ BiH, SDA i SDP-a.

Ove tri stranke činit će parlamentarnu većinu i imaju dovoljno ruku za potvrdu nove Vlade HNŽ-a, koja se bira dvotrećinskom većinom s 20 od 30 ruku u Skupštini.

Sudeći prema postignutom sporazumu, HDZ BiH s 11 ruku, SDA koji ima sedam i SDP s tri zastupnika, potvrdit će danas novu Vladu HNŽ-a.

Imena su potvrdili članovi stranaka u obraćanju medijima. 

Irma Memidžan (SDA) rekla je kako se nakon višemjesečnih pregovora, oko uspostave skupštinske većine, konačno došlo do potrebnih koalicijskih sporazuma između tri politička subjekta - SDA, HDZ i SDP.

''Usuglašene su i potpisane programske odrednice za formiranje vladajuće većine u HNŽ-u za mandatni period do 2026. godine nakon čega je potpisan i sporazum oko uspostave skupštinske većine. Sporazumom se predviđa i potvrđivanje Vlade županije kao i izbor kompletnog rukovodstva Skupštine'', rekla je Memidžan.

Kaže kako su organi stranke na svim razinama involvirani u političke pregovore, te ih ''očekuje ozbiljan rad u interesu svih građana županije te suradnja s višim i nižim nivoima vlasti u cilju unapređenja kvalitete življenja'', rekla je Memidžan.

Tomislav Martinović (HDZ) rekao je kako su zadovoljni što su napokon okončali ovaj proces.

''On jeste dugo trajao ali u konačnici imamo današnju sjednicu Skupštine na kojoj ćemo potvrditi i novu Vladu HNŽ'', rekao je Martinović.

Na današnjoj Skupštini, kako je naveo, predvidjeli su u prvom djelu izmjenu i dopunu poslovnika o radu Skupštine i izbor zamjenika predsjedavajućeg odnosno predsjedavajućeg Skupštine.

''Klub Srba je izabrao svog predsjednika i očekujemo da ćemo imati i kandidata za zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. Iza toga imamo potvrđivanje Vlade i u konačnici ono što je bitno razmatrati i imenovanje stalnih radnih tijela u Skupštini čime bismo okončali sve one radnje koje se tiču rezultata prošlih izbora'', rekao je.

Predsjednik ŽO SDP-a HNŽ-a Ismet Lulić kazao je novinarima kako nitko nije dobio vladu onakvu kakvu je želio, no najgora solucija bi bila da je ostala stara vlada, koja je i po njegovom, a i po mišljenju SDP-a, bila loša vlada.

''Ne želimo da se više ikad ponovi ovakva vlada koju danas smjenjujemo i imenujemo novu'', ocijenio je on.

Dodao je kako je SDP maksimalno ozbiljno pristupio pregovorima oko formiranja nove vlade te da prvi put u povijesti HNŽ dobiva programsku vladu.

Kopirati
Drag cursor here to close