Mandat proveden u šutnji

Tko nije digao glas u parlamentu? Oni nisu mrdnuli prstom a preplatili ste ih

I dok se zastupnici, njih skoro pola u državnom parlamentu, lome od nerada, valja se prisjetiti kako su unatoč visokim primanjima ovog ljeta sebi izglasali povećanje plaća…
Vijesti / Politika | 25. 11. 2022. u 10:09 S. Bošnjak | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine dali su 4.650.000 KM za plaće državnih zastupnika od kojih čak pola u cijelom mandatu u razdoblju 2018. do 2022. nije radilo skoro ništa.

Naime, na stranici Parlamentarne skupštine vrlo lako je moguće pogledati aktivnost svakog zastupnika u Zastupničkom domu, pa treba još više žaliti novac kojeg su građani dali zastupnicima.

Od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, čak 16 zastupnika nije uputilo niti jednu inicijativu dok ih se pet potrudilo pa predložilo po jednu.

Među najneaktivnijim zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, najviše ih je bilo iz SNSD-a, njih 6 - Dragan Bogdanić, Ljubica Miljanović, Snježana Bursać Novaković, Nebojša Radmanović, Nenad Stevandić. Oni nisu uputili niti jednu inicijativu, dok se Sanja Vulić potrudila pa je uputila čak jednu inicijativu u četiri godine.

Po spavanju u zastupničkim klupama slijedi SDA pa Halid Genjac, Nermin Mandra, Edin Mušić i Safet Softić nisu uputili niti jednu inicijativu u cijelom mandatu.

Stranke okupljene oko HNS-a, SDS, te SDP-a imale su po tri neaktivna zastupnika.

Tako Borjana Krišto i Mijo Matanović, prema dostupnim podacima, nisu uputili nijednu inicijativu, dok je Darijana Filipović uputila jednu u četiri godine.

U ime SDS-a nije upućena niti jedna inicijativa, a zasjedali su Dragan Mektić, Obren Petrović i Mirko Šarović, dok su Zukan Helez i Nermin Nikšić iz SDP-a uputili po jednu inicijativu. Njihova stranačka kolegica, Nada Mladina, nije uputila niti jednu.

Jakov Galić iz SP-a je uputio jednu inicijativu, a Mirsad Kukić iz PDA u četiri godine nije uputio niti jednu.

I dok se zastupnici, njih skoro pola u državnom parlamentu, lome od nerada, valja se prisjetiti kako su unatoč visokim primanjima ovog ljeta sebi izglasali povećanje plaća za 500 KM.

S druge strane, prema podacima koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo, zastupnici u Državnom parlamentu su za nepune četiri godine zasjedali oko 40 radnih dana te usvojili 16 zakona. Te brojke pokazuju kako su tadašnji zastupnici bili najmanje efikasni od svih osam postratnih saziva, no to se nije odrazilo na njihova primanja.

Naime, prema podacima dostupnim na službenim stranicama Parlamentarne skupštine BiH, građane je Zastupnički dom za period 2018. - 2022. koštao skoro devet milijuna konvertibilnih maraka. Budući da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH broji 42 zastupnika, može se zaključiti kako se prosječno 5064 KM isplaćuje mjesečno po zastupniku. 

Za tople obroke 57 parlamentaraca (Zastupnički dom i Dom naroda) isplaćeno je 10 milijuna i sto tisuća KM, a uz to primali su i mjesečni paušal od 714 KM za dodatne aktivnosti tijekom mandata, što je građane BiH koštalo 1,64 milijuna KM.

Za naknade i boravak u Sarajevu izdvojeno je 396.332 KM, za nagrade, dnevnice i regrese 82.140 KM, dok se dio njih umirovio i dobili su 232.815 KM otpremnine, nakon čega su nastavili raditi pa su primali i mirovine i plaće.

I dok zastupnici za nerad trpaju velike iznose u džepove, građani ove zemlje izloženi su neprestanim udarima na kućne budžete predajući se na milost i nemilost neradnika koji bi trebali donositi odluke o lakšem i boljem životu.

Kopirati
Drag cursor here to close