Postizborna prijevara:

Građani glasovali za jedne, mandati drugima

U Bosni i Hercegovini u ovom trenutku više od 150 dužnosnika obavlja duple funkcije.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2022. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lista onih koji su odbili mandate, a koji su osvojili veliki broj glasova na Općim izborima je duga. Većina njih se nalazila na vrhu izbornih listi. Ova praksa ponavlja se svake izborne godine jer to omogućavaju zakoni. Trenutno ne postoje pravne regulative koje bi to spriječile. U Bosni i Hercegovini u ovom trenutku više od 150 dužnosnika obavlja duple funkcije.

Glasovali za jedne, a mandati drugima - ustaljena praksa u Bosni i Hercegovini. Prvo kandidirani, a onda se mandati odbiju. Primjera je mnogo.

Načelnici na čekanju

Predsjednik SBiH Semir Efendić dva puta je odbio poziciju u Skupštini Kantona Sarajevo, 2018. godine, a onda i u ovom mandatu. Kako je pojasnio Efendić, on pretendira na poziciju premijera Kantona Sarajevo ili, eventualno, ministarsko mjesto, ako bi postojala stabilna većina.

Nakon što je 2018. godine odbio zastupničko mjesto u Skupštini Unsko-sanskog kantona, Šuhret Fazlić na ovim izborima prihvatio je mandat u Skupštini, pa će se u Bihaću uskoro birati novi gradonačelnik.

Birat će se i novi načelnik Vogošće, budući da je aktualni Edin Smajić prihvatio mandat u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

O prihvaćanju ili eventualnom odbijanju mandata još razmišlja gradonačelenik Tuzle Jasmin Imamović.

"Ja imam dobar tim suradnika i bar tri, četiri moje suradnice ili suradnika mogu dobro obavljati ovaj posao. Ljudi su se možda naviknuli na mene, razmišljam i o toj mogućoj tranziciji, ako mandat prihvatim, i o ostanku, ako ne prihvatim", objašnjava Imamović.

"Sad sam rekao da ću prihvatiti mandat i da mi je cilj da uđem u Skupštinu i da budem premijer Kantona. Smatram da neke stvari koje su urađene ranije, nisu urađene dobro. Ukazivao sam u kampanji što je to što nije valjalo, ukazivao sam šta je to što bi trebalo raditi bolje", kaže Fazlić.

Moral na ispitu

Moral i vlastita obećanja domaćih političara sada su ponovno na ispitu jer se postavlja pitanje tko će opravdati dobijeno povjerenje građana koji su prevareni i izigrani.

Analitičari su stava da stranke svjesno kandidiraju jake političare na vodećim pozicijama upravo da bi se došlo do izbornih rezultata. I sve je ovo postalo predmetom manipulacija i zloupotreba koje se konačno moraju, kako kažu, riješiti izmjenama Izbornog zakona i Zakona o sukobu interesa.

"Preduprijediti ove stvari treba kroz intervencije u zakonski okvir, to treba da bude jedna od stvari kojom će se baviti svi oni koji se bave izbornim zakonodavstvom u budućnosti i Zakonom o sukobu interesa, аli mislim da treba inzistirati na odgovornosti političkih stranaka", smatra politički analitičar Adnan Huskić.

"Nije problem, neka se kandidiraju za mjesto u okviru zakonodavne vlasti, ali prije toga trebaju da se razriješe ili daju ostavku na mjesto u izvršnoj vlasti", mišljenja je komunikolog Mladen Bubonjić.

Ranije je bilo slučajeva i inicijativa da se stane u kraj duplim funkcijama na način da se zabrani kandidiranje jedan izborni ciklus.

Isto tako, još prije godinu dana, doduše u Zastupničkom domu državnog parlamenta, usvojene su izmjene i dopune Izbornog zakona kojim je predviđeno ukidanje duplih funkcija izabranih dužnosnika.

No, ove izmjene nisu dobile podršku izaslanika iz HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda.

U Federaciji Bosne i Hercegovine od 2013. godine ne postoji tijelo koje može da utvrdi sukob interesa pa sve ovo prolazi bez adekvatnih i konkretnih sankcija.

Kopirati
Drag cursor here to close