#Mandat

Koliko je mandata potrošeno na priču o kanaderima

Usprkos činjenici da je studija naručena i napravljena 2008. godine Vlada FBiH je ponovno izdvojila novac za Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje
Vijesti / Politika | 26. 08. 2022. u 12:38 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutna situacija na terenu u BiH izazvana požarima je i dalje vrlo složena. Požari na području Konjica, Jablanice, Mostara, Trebinja, Bileće, Nevesinja i Gacka su i danas aktivni. Njihovo gašenje uvelike otežavaju težak i nepristupačan teren, visoke temperature, jak vjetar i velike količine dima koji se nadvija nad područjima zahvaćenim vatrom. Ministarstvo sigurnosti BiH procijenilo je da će doći do pogoršanja situacije zbog ograničenih tehničkih kapaciteta i angažiranog ljudstva za gašenje požara na svim spomenutim lokacijama u BiH''.

Naime, nije ovo vijest od danas nego iz kolovoza 2012. godine. Deset godina nakon toga, situacija je potpuno identična pa vatrogasci i građani BiH i dalje tijekom ljetne sezone požara sklapaju ruke i gledaju u nebo, a razlog nije dolazak air-tractora.

Davne 2008. godine

Na prazna obećanja su građani navikli pa i na spomen kupovine dugo iščekivanih air-tractora samo odmahnu rukom. U vatrogasce vjeruju jer dok političari obećavaju, oni rade i to s opremom starom i po nekoliko desetljeća.

Foto: Bljesak.info / Požar u neumskom zaleđu

Obećanja su se građani BiH itekako naslušali, no kako bi razumjeli 'priču o pomoći s neba' potrebno je razumjeti sve njezine sastavnice.

Priča o nabavci kanadera krenula je davne 2008. godine kada je Vlada FBiH zatražila stručnu studiju o definiranju opasnosti od požara i gašenja požara na otvorenim prostorima upotrebom zračnih snaga.

Izradu Studije je, preko javnog natječaja, dobio tim stručnjaka Građevinskog fakulteta u Mostaru, a bila je to prva studija opasnosti od požara još od 1948. godine.

Studija je klasificirala područja FBiH na osnovi potencijalne opasnosti od požara te je područje južne i jugozapadne Hercegovine proglašeno područjem najvišeg rizika od požara.

Predložena je i nabava dva tipa zrakoplova (Air tractora) za gašenje požara i nabava eskadrile od četiri aparata čija bi baza, radi blizine Neumskog kanala, Jablaničkog, Buškog i Ramskog jezera, a i zbog činjenice da se nalazi u središtu područja s najvećim rizikom od požara trebala biti Zračna luka Mostar.

"Spremni smo" 

Priča o nabavci air tractora vrlo brzo se ugasila, a ponovno ju je pokrenuo predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić nakon što su požari u ljeto 2012. godine ponovno bili glavna tema javnosti u BiH.

"Mi smo spremni da zajedno s Vladom RS-a i Vijećem ministara osiguramo sredstva za kupovinu kanadera i čak smo usvojili zaključke koji idu u tom pravcu. Onda dođete u situaciju da čim se spomene država BiH netko u RS-u reagira, oni nisu za to da to država pa će razgovarati s Crnom Gorom, ali neće da to riješe s BiH. U isto vrijeme imate one u Federaciji koji jedva čekaju ovakvu situaciju da problematiziraju", kazao je u intervjuu za Al Jazeera Balkans 2012. godine tadašnji premijer Nermin Nikšić.

Priča o nabavci kanadera krenula je davne 2008. godine

Govorio je Nikšić i o 10 milijuna koji su se nalazili na računu:

"To su sredstva za posebne namjene koje su upravo ovim Zaključcima bile namijenjene za kupovinu ovih letjelica. S tim novcem bi se mogle kupiti dvije letjelice, dva kanadera koji bi bili u funkciji. To sasvim izvjesno nije dovoljno, niti bi ovo spasilo".

On je istaknuo kako je jedino rješenje poboljšanje sustava te preuzimanje odgovornosti i obveza te ispričao i inicijativu o regionalnoj nabavci letjelica koja je iznesena na sastanku u Banja Luci. Naime, letjelice bi bile stacionirane u Hrvatskoj i Crnoj Gori, dok bi se troškovi servisiranja i održavanja dijelili. Inicijativa nije usvojena, a BiH je po tko zna koji put ostala 'kratkih rukava'.

Prioritet na čekanju 

Ljeto 2013., ponovno je nametnulo priču o nabavi air tractora. Čekalo se pozitivno mišljenje Radne grupe Vijeća ministara BiH, koja je bila formirana na osnovu inicijative Vlade FBiH za konačno opredjeljenje za nabavku aviona namijenjenih gašenju požara na otvorenom prostoru. Iz Vlade FBiH istaknuli su kako očekuju da Federalni stožer civilne zaštite predloži model nabave letjelica.

Foto: Bljesak.info / Požar u neumskom zaleđu (arhiva)

Čak sedam godina nakon ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić poručio je iz mostarske Zračne luke kako će nabava letjelica biti prioritet.

"Bosna i Hercegovina ima svoje financijske limite, mi ćemo morati kao društvo učiti od drugih. Ove specijalne letjelice i nisu tako skupe i one su upravo idealne za BiH, ne kanaderi koji moraju negdje da slete da uzmu vodu, nego ove letjelice. Mislim da se današnja situacija stavlja pred Vladu Federacije, pa ako hoćete i pred cijelu Bosnu i Hercegovinu, jednu vrstu pozitivnog izazova da se sa regijom natječemo u dobru. Vjerujem da iduću godinu nećemo dočekati ponovno nespremni, ali nakon korone vidjet ćemo što su prioriteti'', kazao je u obraćanju novinarima u travnju 2020. godine Radončić.

Usprkos činjenici da je studija naručena i napravljena 2008. godine Vlada FBiH je ponovno izdvojila novac za Elaborat

On je istaknuo kako će se "osobno potruditi da nabava letjelica bude prioritet, ali apelirao je na ''građane, organe gonjenja i tužiteljstva da sankcioniraju ljude koji nam svake godine priređuju ove horore''.

Zračna luka Mostar ponovno je ponudila svoje resurse na raspolaganje. Riječ je o resursima koji su potvrđeni još u Studiji koju je naručila Vlada FBiH iz 2008. godine.

''Mi imamo resurse i ovo je pokazatelj da mi možemo odgovoriti, jer ono što je svima jasno da mi u Hercegovini moramo imati kanadere. Mi imamo hangare u zračnoj luci i predlažem, u budućnosti, da ovo bude baza za hangare da možemo pokriti Nevesinje, Široki, Neum i Konjic.., jer to bi puno značilo za Hercegovinu", istaknuo je tadašnji ravnatelj Zračne luke Mostar Marin Raspudić.

Novi krug 

Vlada FBiH je godinu nakon u listopadu 2021. godine usvojila informaciju o potrebi nabavke letjelica za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u Federaciji BiH te ponovno zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da predloži rješenje imenovanju radne grupe koja će izraditi Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje.

Usprkos činjenici da je takva studija naručena i napravljena 2008. godine Vlada FBiH je ponovno izdvojila novac za Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, nužnim uvjetima za logističku podršku, organizaciju, financiranje i druga pitanja značajna za uspostavljanje, funkcioniranje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da u Budžetu FBiH za 2022. godinu osigura dodatna sredstva Federalnoj upravi civilne zaštite za realizaciju ovih aktivnosti.

Vlada se opredijelila da u okviru prve faze nabavi letjelice za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja (dva aviona air tractora i dva helikoptera), za što će u budžetu FBiH biti osigurana financijska sredstva u godišnjim iznosima definiranim u Elaboratu o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje.

Dva puta isti posao?

Elaborat je Vlada FBiH i usvojila u travnju 2022. godine, a kako su naveli u Elaboratu je navedeno da su identificirani problemi koji se trebaju riješiti te ciljevi koji se žele postići.

Ponovno su preispitane požarišne zone te hidrološke odlike terena FBiH:

"U prvoj fazi treba nabaviti samo protiv požarne - PP avione (dva jednosjeda i jedan dvosjed - amfibijska varijanta), a u drugoj fazi helikoptere. Bilo bi optimalno da se nabave tri helikoptera, ali broj i dinamika nabave, kao i vrijeme realizacije, ovisit će od budžeta Federacije BiH".

U Elaboratu je navedeno i da bi sjedište zračnih snaga - jedinice trebala biti Zračna luka Mostar gdje će biti locirani protupožarni avioni, a da helikopteri trebaju biti stacionirani u Sarajevu, što je potvrdilo zaključke studije iz 2008. godine.

 BiH je potrošila 56 air tractora na financiranje stranaka.

Tako je Vlada FBiH naručila, čekala i platila studiju koja je, po svemu sudeći, potvrdila zaključke studije iz 2008. godine. Ponovno je Vlada FBiH, dok su se vatrogasci borili s vatrenom stihijom, a građani čekali pomoć Boga ili susjeda, razmatrala i vijećala.

Matematika

Naime, od prve priče o nabavci air tractora prošlo je više od 14 godina. Podsjećanja radi, u prosjeku se godišnje iz proračuna na svim razinama vlasti u BiH izdvaja oko 20 milijuna KM za financiranje političkih stranaka što je otprilike četiri air-tractora godišnje.

Foto: Klix.ba / Mostarski vatrogasci požare su gasili cisternama starijim od 50 godina

Ako je vjerovati brojkama, iz proračuna je za financiranje političkih stranaka u 14 godina izdvojeno oko 280.000.000 milijuna KM.

Jedan air tractor košta oko 5 milijuna KM što nas dovodi do podatka da je BiH potrošila 56 air tractora na financiranje stranaka. Istih onih stranaka čiji se čelnici u svojim mandatima kunu kako će "učiniti sve", "osobno se pobrinuti" ili kako "situacija nije tako jednostavna".

Od početka priče o nabavi air tractora potrošena su tri mandata, dok je četvrti u tijeku. Predsjednici Vlade FBiH se smjenjuju, a obećanje u "našem mandatu" ostaje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close