Čekanje

Mostar: Još jedna godina mandata s puno stvari pod tepihom

Nisu usvojene ni izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća kao ni Odluka o mreži mjesnih zajednica na području Grada. Mostarska vječna boljka, odlaganje smeća po kvartovima, ostat će još neko vrijeme boljka…
Vijesti / Politika | 17. 11. 2022. u 14:03 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proći će još jedna godina mandata u Mostaru u kojem je najzvučnija bila nabavka tepiha, a u kojoj su se pod tepih gurale mnoge stvari kako to i obično biva u odnosima vlasti prema zadatcima koji su im povjereni.

Pod tepihom su tako završile brojne odluke koje je mostarsko Gradsko vijeće zacrtalo sebi u usvojenom programu rada za 2022. godinu ali i odluka o usvajanju novog, izmijenjenog Statuta Grada, na koju su stranke SDA i HDZ BiH obvezale u Mostarskom sporazumu.

Radna mjesta

Statut je bio tema na početku mandata novog Gradskog vijeća, ali je ona, osim populističkih iskakanja, zaboravljena.

Zacrtane aktivnosti su podijeljene po kvartalima 2022. godine pa su neki zadaci još iz prvog kvartala ostali neodrađeni.

Tako se još čeka, iako je to bila jedna od prvih točki rada u ovoj godini, usvajanje Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih smjesta u Gradskoj upravi Grada Mostara a što je izazvalo bure kod uposlenika koji navode kako su premještanja vršena nelegalno i nezakonito. Budući da Pravilnik nije usvojen, otvoren je prostor za opravdanu sumnju.

Nisu usvojene ni izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća kao ni Odluka o mreži mjesnih zajednica na području Grada. Mostarska vječna boljka, odlaganje smeća po kvartovima, ostat će još neko vrijeme boljka jer nije usvojena ni odluka o planu razmještanja kontejnera koja je zacrtana u prvom kvartalu.

Drugi kvartal prednjači po broju neispunjenih zadataka pa se tako čeka tematska sjednica o stanju turističkih potencijala Mostara kao i Izvješće o radu Direkcije za izgradnju sportske dvorane koja se desetljećima gradi.

Komunalije

Na čekanju su i raspored kioska po gradu, obavljanje komunalnih djelatnosti, Plan za upravljanje otpadom kao i odluka o načinu i kriterijima za stipendiranje studenata.

Građani još uvijek čekaju da se Vijeće očituje o utvrđivanju cijena pružanja usluga opskrbe pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda kao i o visini naknade za korištenje zemljišta uz javne ceste, korištenje javnih površina i  građevnog zemljišta kojim upravlja Grad Mostar.

Čeka se i Odluka o utvrđivanju cijena prijevoza u javnom gradskom linijskom prometu te odluka o sigurnosti cestovnog prometa na području Grada.

Nema ni izvješća o devastiranim objektima ali ni Informacije  o tijeku realiziranja kapitalnih infrastrukturnih projekata. Vijeće nije radilo ni na informaciji o suradnji gradske uprave sa NVO i vjerskim zajednicama, registru proračunskih korisnika kao ni o radu Štaba Civilne zaštite za 2021. godinu te Izvješće o utrošku sredstava za zaštitu i spašavanje.

Nadzor, revizija…

Još uvijek se čeka Odluka o imenovanju šefa Službe za unutarnji nadzor kao i izvješće o provedenoj vanjskoj reviziji Grada Mostara za 2021. godinu kao ni o revizorskim preporukama.

Treći kvartal bio je rezerviran za odluku o utvrđivanju cijene zbrinjavanja i deponiranja komunalnog otpada na deponiji Uborak-Buđevci, za koju Mostar godinama ne nalazi rješenje što je dovelo do bunta građana i sudskih procesa i blokada svih mogućih planova.  

Čeka se i visina cijene i način plaćanja sakupljanja i tretiranja komunalnog otpada i odluka o visini poreza na imovinu na području Grada Mostara, koji još uvijek nije dobio Dan Grada iako je odluka bila predviđena za treći kvartal. Grad nema ni strategiju za razdoblje od 2018. do 2026. godine.

Nema ni Informacije o realizaciji aktivnosti na rješavanju stambenih problema raseljenih  osoba i socijalnih kategorija pučanstva kao ni Informacije o realizaciji projekta izgradnje kanalizacijske mreže.

Na čekanju je i Odluka o usvajanju Plana integriteta i Plana borbe protiv korupcije.

Novac za kraj i novi plan

Za četvrti kvartal planirano je također puno toga. No, sudeći po brzini i načinu usvajanja navedenih ciljeva, dobar dio zacrtanog mogao bi se u nekoj drugoj analizi godine mandata mostarskog Vijeća naći u rubrici neostvarenog.

Čekat će Mostarci prostorni plan, konačni program komunalnih djelatnosti, prometnu strategiju kao i strategiju za mlade, mapu procesa, analizu strukture uposlenih. Naravno, za kraj su ostavljeni proračun i plan rada Gradskog vijeća za sljedeću godinu.

Dakle, godina mandata Gradskog vijeća Grada Mostara, koji se nakon uspostave vlasti na koju se čekalo 12 godina, hvalio kako može i mora biti primjer drugima i da se u Vijeću sve radi u ime dobrobiti građana i grada. Nitko nije spomenuo koliko brzo i što će se dogoditi ako se ne ostvari zacrtano.

Mostarci su vlast, odnosno novo Gradsko vijeće, čekali 12 godina a nakon izbora održanih krajem 2020. godine, vijećnici su se prihvatili mandata čija je druga godina na izmaku a brojne odluke i rezultati njihova rada i dizanja ruku još su daleko.

Kopirati
Drag cursor here to close