Sudbine

Tko je sretan, tko nesretan: Europski summit ne donosi nam ništa

Vijesti / Politika | 06. 10. 2021. u 10:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Europski dužnosnici na summitu

Albanija, BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora ne mogu očekivati značajnije promjene nakon Summita EU-Balkan na Brdu kod Kranja, javlja Slovenska novinska agencija.

Trenutno je najhitnije pitanje proširenja kada će Unija započeti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali u Skopju i Tirani s ovog summita ne mogu se očekivati ohrabrujuće vijesti. Male su šanse za pomak nakon bugarskih izbora sredinom studenog, prenosi Srna.

Dva dana priče

Policija i danas očekuje prosvjede zbog vladinih mjera u Sloveniji za suzbijanje širenja virusa korona, nakon što je jučer, uoči summita, slovenska policija upotrijebila suzavac i vodeni top protiv prosvjednika.

Prosvjedi nisu izravno povezani sa summitom, ali organizatori žele iskoristiti priliku i da zadobiju pažnju medija.

Summit EU-Balkan, glavni događaj slovenskog predsjedavanja Vijeće EU, okončat će dvodnevne razgovore lidera na Brdu kod Kranja.

Europski lideri u utorak su se fokusirali na debatu o jačanju strateškog suvereniteta Unije.

Očekuje se da će lideri država članica EU i Balkana danas ponovo potvrditi europsku perspektivu regije i privrženost procesu proširenja.

Summit na Brdu kod Kranja okuplja šefove država ili vlada svih 27 zemalja članica EU i lidere sa Balkana.

Poruke

No, sa summita su se odaslale iste poruke. Tako je hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo kako Hrvatska radi na poboljšanju odnosa s BiH, ali i vodi računa da se Hrvati u BiH, "ne samo osjećaju jednakopravno, nego da se to vidi i kroz zakone i kroz reprezentativnost".

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je primjerice kako je "potrebno reducirati mogućnosti etničkog veta u parlamentima''.

''Konkretno, nužno je reducirati Dom naroda Federacije BiH na status koji ima Vijeće naroda u RS", kazao je Džaferović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je iz Ljubljane poručio kako je brisanje etničkog predznaka odnosno prefiksa u Ustavu BiH vrlo opasno za očuvanje države i predstavlja, po njemu, radikalnu promjenu Ustava BiH na novi Dayton 2 na potpuno novim načelima te da je ovo najveća kriza u BiH nakon Daytona.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je pak kako nije sretan onim što je čuo ''od bosanskih predstavnika''.

''Ne možemo računati na apsolutno sigurno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close