Regionalna inicijativa

Schmidt podržao 'Otvoreni Balkan'

Otvoreni Balkan (eng. Open Balkan) je novo ime regionalne inicijative, ranije poznate pod nazivom ''Mali Schengen''. Prvi sastanak ''Malog Schengena'' je održan u listopadu 2019. u Novom Sadu.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2021. u 16:24 Deutsche Welle

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt podržao je inicijativu "Otvoreni Balkan", ocjenjujući da je regionalna suradnja neophodna i da svi treba da rade zajedno na sudjelovanju u tom projektu.

Svi zajedno moramo da shvatimo da identitet treba zadržati, ali moramo se dogovoriti da ekonomske prepreke prevaziđemo, rekao je Schmidt 4. listopada na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma.

Schmidt je, povodom komentara da je Otvoreni Balkan ''nešto što su Srbi napravili'', rekao da nije pitanje tko je što učinio, ''nego što ja mogu da iskoristim kao prednost iz toga u ekonomskom smislu''.

Dačić: Otvoreni Balkan povijesna šansa

Predsjednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da brzina europskih integracija nije kakvu Srbija zaslužuje, ali da će reforme biti nastavljene, istaknuvši da se politička pitanja ne mogu odvojiti od velikog ekonomskog uspjeha koji je Srbija ostvarila.

''EU ima unutarnje strukturne turbulencije koje su možda glavni razlog što brzina kretanja ka članstvu nije onakva kakvu zaslužujemo i očekujemo'', rekao je Dačić, dodajući da Srbija zbog toga ''ne sjedi skrštenih ruku i ne pada u očaj''.

Obraćajući se na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, Dačić je dodao da vjeruje da će promijenjena metodologija proširenja učiniti proces bržim i učinkovitijim, a da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Dačić je istakao da je to '' povijesna šansa da balkanski narodi urade nešto sami za sebe, a da im to nije donio netko sa strane'', ali da i taj projekt doživljava osporavanja i kritike, ''iako nije zaslužio''.

Pozvao je i druge zemlje regije da se pridruže inicijativi, smatrajući da ''nema potrebe da bilo tko čeka i oklijeva''.

''Možemo da nađemo načine da rješavamo barijere koje postoje u regiji, da bi svi zajedno bili jači u ekonomskom smislu i da bismo štitili svoje zajedničke interese i kada pregovaramo s nekim sa strane, uključujući Bruxelles'', rekao je Dačić.

Što je Otvoreni Balkan?

Otvoreni Balkan (eng. Open Balkan) je novo ime regionalne inicijative, ranije poznate pod nazivom ''Mali Schengen''. Prvi sastanak ''Malog Schengena'' je održan u listopadu 2019. u Novom Sadu, a glavni zagovarači inicijative su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Inicijatorima ''Malog Schengena'' je uzor bila Šengenska zona, područje koje obuhvata 26 europskih zemalja koje su službeno ukinule sve pasoške i sve druge vrste granične kontrole na svojim zajedničkim granicama.

Vučić, Rama i Zaev su na sastanku u Skoplju 29. srpnja, kada je inicijativa preimenovana u Otvoreni Balkan, postigli dogovor prema kojem bi od 1. siječnja 2023. trebalo da budu ukinute granične kontrole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

''Ako prevaziđemo slabosti administracije, 1. siječnja 2023. godine neće biti granica između naših zemalja. Od Beograda do Tirane nitko vas neće zaustavljati'', rekao je Vučić nakon sastanka u Skoplju.

Od prvog predstavljanja ove ideje prije dve godine do danas uvedeno je slobodno kretanje građana s osobnom kartom između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Također, potpisan je i sporazum o suradnji u prevenciji i otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

Kopirati
Drag cursor here to close