Rama o inicijativi

"Mini Schengen" - primjer Europske unije u regiji

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da oni koji vjeruju da je inicijativa pokrenuta za prekomponiranje Jugoslavije i davanje hegemonije Srbiji žive u paralelnom svijetu
Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2021. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Albanije Edi Rama poručio je na velikom regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju da kroz takozvanu "Mini schengensku" inicijativu u region Zapadnog Balkana žele donijeti primjer Europske unije (EU) s ciljem provedbe četiri temeljne ekonomske slobode: sloboda kretanja ljudi, kretanja roba, kapitala i usluga, javlja Anadolija.

"Ova regija više ne može ostati talac prošlosti ni u jednom aspektu i tko još uvijek ne razumije koliko smo mali dok smo podijeljeni, dok stvaramo više radnih mjesta, otvaramo više perspektiva za dobro plaćen posao, posebno za mlade ljude, osuđen je da živi u prošlosti", rekao je Rama.

Naglasio je da se ove tri zemlje u budućnosti žele pokazati kroz inicijativu koja, prema njegovim riječima, ne izmišlja ništa novo, već "jednostavno donosi na ove prostore primjer EU s ciljem implementacije četiri temeljne slobode."

Govoreći o kritikama na inicijativu lidera Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, Rama je rekao da je ona neophodna za dobrobit regije.

"Tko kaže da je ovo inicijativa osmišljena u podrumima bivše Jugoslavije, za prekomponiranje Jugoslavije i davanje hegemonije Srbiji, da će Srbija uzeti sve što imamo, kao prvo živi u paralelnom svijetu. Drugo, živi za politiku, a ne radi povećanja blagostanja i jačanja mostova među ljudima. I treće, zaboravlja da ako ovako počnemo, onda možemo reći da je i EU velika Jugoslavija. EU je velika Jugoslavija, a ovo je mala Jugoslavija. .. ali u stvari ne, ovo je ni više ni manje nego stvaranje prostora koji živi po principima, vrijednostima i mehanizmima EU -a, dok se svaka od zemalja trudi da se integrira u EU ", poručio je Rama.

Lideri Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije danas će u Skoplju potpisati tri sporazuma kojima će se olakšati kretanje između tri države.

Na ekonomskom forumu u Skoplju sudjeluju i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trojica lidera potpisali su 10. listopada 2019. godine u Novom Sadu deklaraciju o slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi koja predviđa da se do kraja 2021. godine ove tri države Zapadnog Balkana nađu u jedinstvenom ustavu koji će omogućiti bolji poslovni ambijent, lakši transport roba i zapošljavanje, ali i prelaženje granica samo s osobnom iskaznicom.

Kopirati
Drag cursor here to close