Susret s Ramom

Ursula von der Leyen: Budućnost Albanije je u Europskoj uniji

"Mi blisko surađujemo jedni s drugima i surađujemo kao partneri na Zapadnom Balkanu, identificirajući najbolje projekte, za otvaranje novih radnih mesta i povezivanje regije.''
Vijesti / Svijet | 28. 09. 2021. u 19:52 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanski premijer Edi Rama i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obišli su projekte Europske unije u Kruji, a potom su tijekom zajedničke konferencije za novinare govorili o procesu europskih integracija Albanije i regionalnoj suradnji, javlja Anadolija.

Rama i Von der Leyen otvorili su, između ostalog, Osnovnu školu "Korb Muca" i vrtić Europa u općini Kruja čiju je gradnju financirala Europska komisija.

Rama je naglasio da je Von der Leyen lično posvećena svom svojom energijom da stavi sve kapacitete Europske komisije na raspolaganje kao podršku porodicama pogođenim zemljotresom 26. studenog 2019. godine, kao i Albaniji i Albancima.

"Ovde smo na mjestu koje je živo svjedočanstvo solidarnosti, duha suradnje, prijateljstva i potvrde ovog odnosa sa Europskom unijom. Ovo je očigledan, opipljiv, konkretan razlog da se ne izgubi strpljenje s Europskom unijom, što je zaista zamorno s aspekta koji dobro poznajemo, ali je istovremeno velika pozitivna snaga u službi naroda, u službi društava koja su dio ovog blagoslovenog kontinenta", naglasio je Rama.

''Apsurdna situacija''

Govoreći o napretku i problemima procesa europskih integracija, Rama je rekao da je razgovarano o apsurdnoj situaciji u kojoj se Albanija trenutno nalazi kao rezultat blokade koju je Bugarska nametnula Sjevernoj Makedoniji.

''Završili smo sve zadatke i radujemo se sjedanju za stol s Europskom unijom kako bismo započeli pregovore na prvoj međuvladinoj konferenciji'', kazao je Rama.

Rama je naglasio da je razgovarano i o napretku procesa regionalne suradnje.

"Predsjednica dobro poznaje proces, u potpunosti ga podržava i vidi proces kakav on zaista jeste, proces u službi približavanja Zapadnog Balkana Europskoj uniji, ali i povećanja kapaciteta unutar Zapadnog Balkana", istaknuo je premijer Albanije, dodavši da je Europska unija nezamjenjiv saveznik.

Predsjednica Europske komisije je rekla da je budućnost Albanije u Europskoj uniji i dodala da su Albanija i EU partneri.

"Mi blisko surađujemo jedni s drugima i surađujemo kao partneri na Zapadnom Balkanu, identificirajući najbolje projekte, za otvaranje novih radnih mesta i povezivanje regije. Ekonomski investicioni plan će otvoriti radna mesta, donijet će ekonomski rast u regiju, ali neophodno je pružiti podršku integraciji unutar regije, tako da svih šest partnera u regiji moraju brzo napredovati ka zajedničkom regionalnom tržištu", kazala je Von der Leyen.

Rekla je i da se naporno radi na pridruživanju Albanije Europskoj uniji.

Berlinski proces

Govoreći o Berlinskom procesu, ona je istaknula da je snažna pristalica ovog procesa.

''Mislim da je Berlinski proces okvir koji koristimo i koji gura proces integracije naprijed, kao okvir u svih šest zemalja u regiji i njihovim ekonomijama, i svaku inicijativu koja je u okviru Berlinskog procesa i koja predstavlja suradnju pozdravljamo'', naglasila je Von der Leien.

Što se tiče borbe protiv pandemije COVID-19, ona je pojasnila da je fokus na oporavku od pandemije i na cijepljenju.

Govoreći o poslednjim tenzijama između Kosova i Srbije, Von der Leyen je rekla da je povećanje tenzija zabrinjavajuće.

''Neophodno je smanjiti ovu napetost i vratiti se dijalogu. Europska unija je također izgrađena na osnovu dijaloga", pojasnila je ona.

Tijekom posete Albaniji, predsjednica Europske komisije sastala se i s albanskim predsjednikom Ilirom Metom.

Očekuje se da će Von der Leyen sutra posjetiti Sjevernu Makedoniju i Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close