Visoki predstavnik

Tko će i kada naslijediti Valentina Inzka?

Inicijativa za imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH od samog je početka osuđena na propast, tvrde iz Instituta za bliskoistočne i balkanske studije.
Vijesti / Politika | 17. 05. 2021. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudbina imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika sve je neizvjesnija. Ranije jasan stav Rusije da OHR mora biti zatvoren, potvrdio je i veleposlanik ove zemlje u BiH, tako da njemački prijedlog da Christian Schmidt postane nasljednik Valentina Incka neće podržati. Tko će i kada naslijediti Valentina Inzka?

''Naš principijelni stav je da OHR mora biti zatvoren i ne moraju pričati o novom predstavniku BiH. Nećemo podržati imenovanje gospodina Schmidta'', govori Igor Kalabuhov, veleposlanik Rusije u BiH.

Njemačka nije uspjela ispregovarati s Rusijom Schmidtovo imenovanje, nakon što je prijedlog službeno objavila još početkom godine. Bez dogovora i jasnog stava Rusije nema ni nasljednika Valentina Inzka. Poznato je da se imenovanje ne može postići bez dogovora svih članica Vijeća za provedbu mira. Kada će on biti postignut ne znaju ni ključni akteri, koji situaciju pravdaju time da su tranzicije poput ove sklone OHR-u.

''Kriteriji 5+2 komplementarni su s putem BiH ka EU. Upravo sada je vrijeme za ponovno fokusiranje na ispunjavanje ovih zadatih kriterija, a ne za špekulacije. Tranzicija rukovodstva je normalni dio funkcioniranja bilo koje institucije, a i ranije su se događale u OHR. Za dodatne informacije, upućujemo Vas na Ured visokog predstavnika'', naveli su iz Veleposlanstvo SAD-a.

''Ne želimo nagađati o imenovanjima. Bilo koje imenovanje novog visokog predstavnika pri OHR-u bi bilo predmet razgovora s partnerima i odgovarajuće procedure prije donošenja bilo koje odluke'', kazali su iz Veleposlanstva Velike Britanije.

Inicijativa za imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH od samog je početka osuđena na propast, tvrde iz Instituta za bliskoistočne i balkanske studije. Navode da je ovo samostalna akcija njemačke Kancelarke Angele Merkel.

Zijad Bećirović, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije objašnjava: ''Ona je pokušavala na neki način napraviti dogovor da bi on postavo visoki predstavnik, ali je poznato u Njemačkoj politici da ukoliko želite nešto da postignete na vanjsko-političkom planu to mora biti usuglašeno prije svega između CDU-a i SPD-a. Čak iako su ga neke zemlje formalno podržale ipak postoje, kako tvrdi rezerve prema njemu jer bi funkciju mogao obnašati pristrano.

Međutim, simptomatično je i to da je Christian Schmidt ponovo nominiran za zastupnika u Bundestagu u ime CDU-a.

''Tako da ni on sam nije uvjeren da može biti izabran za Visokog predstavnika i zato je dao suglasnost da ponovo bude kandidiran za njemačkog zastupnika u Bundestagu'', kazao je Bećirović, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije

Schmidt ili neko drugi, no, pitanje je kada? Odgovor koji ćemo dugo čekati, a do tada teško je ispuniti stav Rusije da OHR zatvori svoja vrata, zaključuju sugovornici.

''Sigurno je da Bosna i Hercegovina neće ostati bez Ureda OHR-a zato što nisu ispunjeni uvjeti iz Agende “5+1” posebno posljednjih nekoliko godina gdje postoje najave tzv. mirnog razlaza'', kazao je Haris Ćutahija, politički analitičar

Inzko će, po svemu sudeći, upisati najduži staž na poziciji Viskokog predstavnika u BiH. Njegov nasljednik, kako zaključuju sugovornici, mogao bi biti predmet diplomatske trgovine svjetskih sila, koje imaju sve više otvorenih pitanja, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close