Odlikovanja ratnim zločincima

Narodna skupština RS odbacila Inzkov zahtjev

Zastupnik PDP-a Igor Crnadak kaže da je odluka da se u glasanje o Inzkovom zahtjevu ide bez rasprave ''katastrofalna'' i da pokazuje da SNSD i nije htio da raspravlja o ovom pitanju.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2021. u 08:07 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske, kasno sinoć je usvojila zaključak kojim odbacuje zahtjev visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da budu poništena odlikovanja data osuđenima za ratne zločine.

Zastupnici, odlukom skupštinskog kolegijuma, nisu raspravljali o zaključcima skupštinske većine već su o njima samo glasovali. Bez prisustva oporbe i bošnjačkih zastupnika, koji su napustili sjednicu, Skupština je usvojila ukupno tri zaključka.

U prva dva se konstatira da je funkcija visokog predstavnika u BiH uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen entitetu te su odbačene bonske ovlasti i konstatirano da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja jer je, kako se navodi u zaključku, protivzakonito i protuustavno prisvojio zakonodavna, sudska i izvršna ovlaštenja.

Konačno, trećim zaključkom Narodna skupština odbacuje zahtjev visokog predstavnika i daje podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25. oblejetnice postojanja i rada NSRS.

Zastupnik PDP-a Igor Crnadak kaže da je odluka da se u glasanje o Inzkovom zahtjevu ide bez rasprave ''katastrofalna'' i da pokazuje da SNSD i nije htio da raspravlja o ovom pitanju.

''Mi nismo u tome sudjelovali, smatrali smo da to svakako nije trebalo da ide na Skupštinu jer Skupština nije o tome ni donosila odluku. Ovdje se radilo o predstavi SNSD-a za javnost'', kaže Crnadak.

Srđan Mazalica, zastupnik SNSD-a kaže za BIRN BiH da nema ništa specijalno u tome što je izbjegnuta rasprava o Inzkovom zahtjevu.

''Poslovnik je predvidio takvu mogućnost i to se koristi kada se usuglasi sa svim strankama, ta mogućnost je postojala i ranije. To je bio stav kolegijuma da se ne ide dugo u noć i da ti zaključci idu na glasanje, suglasni su sa tim bili i u oporbi samo nisu potpisali'', rekao je Mazalica.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko krajem siječnja je predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću i predsjednicima svih zastupničkih klubova uputio pismo u kojem je tražio da se u roku od tri mjeseca, odnosno do kraja travnja 2021. godine, ponište povelje date osuđenima za ratne zločine u BiH, između ostalog bivšim predsjednicima Republike Srpske Radovanu Karadžiću i Biljani Plavšić te bivšem predsjedniku Skupštine RS-a Momčilu Krajišniku koji je preminuo u rujnu 2020. godine.

Inzko je ranije u pismu naveo da je neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca, kao i da to vrijeđa preživjele i šteti sjećanju na žrtve.

''Interesantno da se SNSD tek nakon 16 godina sjetio da osudi upotrebu bonskih ovlasti i da tek sada konstatira da je došlo do odstupanja od dejtonskog sporazuma, zaboravaljajući da su upravo oni prenijeli najveći dio nadležnosti i da su na vlast došli zahvaljujući upotrebi bonskih ovlasti'' , kaže zastupnik SDS-a Davor Šešić.

On kaže da ne bi bilo prvi put da NSRS usvoji zaključke koji se neće poštovati ''jer služe samo za dnevno političke svrhe''.

Kolegijum NSRS-a je 16. travnja odlučio da entitetski parlament raspravlja o pismu Valentina Inzka. Glasanje je na sjednici održanoj 28. travnja odgođeno za sjednicu jučer.

Kopirati
Drag cursor here to close