Opet izmijenio Izborni zakon

Tiha ispravka - Schmidt novom ispravkom Izbornog zakona onemogućio vlast da mijenja sastav SIP-a

OHR je na svojim stranicama objavio ispravku odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2024. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt ponovno je bez velike medijske izloženosti, izmijenio odredbe Izbornog zakona BiH. Ukratko, Schmidt je ispravkom  spriječio vladajuće stranke da preuzmu kontrolu nad Središnjim izbornim povjerenstvom BiH.

OHR je na svojim stranicama objavio ispravku odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

''Ustanovljeno je da je u tekstu Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (br. 17/24) pronađena tehnička pogreška, te shodno navedenom dostavljamo ispravak'', navodi OHR.

Navode da je neophodno izvršiti ispravak u tekstu članka 20.16b, tako da se u prvoj rečenici iza riječi: ''Središnjeg izbornog povjerenstva BiH'' dodaju riječi: 

''ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu mirovinu propisanom u stavcima 1 i 2 članka 2.5a ovog zakona,'' i interpunkcijski znak zarez.

Slijedom navedenog, tekst članka 20.16b glasi: 

''Postojeći članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ne podliježu uvjetu za odlazak u starosnu mirovinu propisanom u stavcima (1) i (2) članka 2.5a ovog zakona, neće biti u obvezi podnijeti ostavke ili biti razriješeni zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 2.5, stavak (6), ako ti uvjeti nisu postojali u vrijeme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uvjete propisane u članku 2.5., stavak (6), točke 6) i 7) ovog zakona''. '', navedeno je na stranicama OHR-a.

Poznato je da su trenutnim sazivom SIP-a nezadovoljni svi u vladajućoj koaliciji, dakle i HDZ i SNSD ali i Trojka. No, Schmidt ih je sad spriječio da pred Opće izbore naprave izmjene u sastavu SIP-a.

Predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nije zadovoljan ispravkom izmjena Izbornog zakona BiH, no kako je rekao nova odluka se ne može problematizirat jer je - legalna.

"Nije baš muštuluk. Katastrofalan je ovaj CIK, ja i dalje mislim da je to političko tijelo sastavljeno od bivših savjetnika, političkih funkcionera, ne mislim da ako je to Schmidtova odluka da je dobra odluka, ali poštujem odluke", kazao je Konaković, rekavši kako 'konja treba vezati gdje aga kaže'.

U međuvremenu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako će RS usvojiti svoj izborni zakon do 20. travnja, rekavši Republika Srpska ima pravo na svoj zakon.

''Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH nema što tu tražiti. Provest ćemo izbore prema našem zakonu'', rekao je Dodik i dodao kako je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, ''privatno lice i da je lažan''.

''I ovo što je sada nametnuo oko Izbornog zakona BiH je funkciji toga da se Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo SIP-u da imenuje sve predsjednike biračkih odbora i da ih prevede u status državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti'', naveo je Dodik. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close