Staklene noge

Je li ovo kraj koalicije na razini države?

Konaković je potvrdio kako će Trojka Schmidtove odluke prihvatiti i provoditi a siguran je da će lokalnih izbora u listopadu biti po zakonu na državnoj razini...
Vijesti / Politika | 04. 04. 2024. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladajuća koalicija u Bosni i Hercegovini "na staklenim je nogama" no ona može opstati pokažu li svi koji su u njoj stvarnu spremnost za provedbu reformi koje bi otvorile put k članstvu u Europskoj uniji, ocijenio je u četvrtak ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Nema izbora

Komentirajući novu krizu koja je nastala nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona, Konaković je novinarima u Sarajevu kazao kako ni sam nije sretan što se to moralo dogoditi ali je istaknuo kako nema drugog izbora nego to poštovati i provoditi, izbvijestila je Hina.

Konaković je potvrdio kako će Trojka Schmidtove odluke prihvatiti i provoditi a siguran je da će lokalnih izbora u listopadu biti po zakonu na državnoj razini, unatoč prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će RS donijeti svoj izborni zakon i po njemu provoditi izbore jer ne želi prihvatiti Schmidtova nametanja.

"Kako kažu, veži konja gdje ti aga kaže. Izbora u BiH će sigurno biti", kazao je Konaković upozoravajući kao se priprema sve veća izolacija RS i pojedinaca u tom entitetu nastave li oni s politikom sukobljavanja i blokada kojima prijete.

"Nije baš muštuluk. Katastrofalan je ovaj SIP, ja i dalje mislim da je to političko tijelo sastavljeno od bivših savjetnika, političkih dužnosnika, ne mislim da ako je to Schmidtova odluka da je dobra odluka, ali poštujem odluke", rekao je Konaković.

Dodiku i njegovim suradnicima poručio je kako su se "ozbiljno zaigrali" dodajući kako im ne preporuča da s takvim ponašanjem nastave jer bi se mogli suočiti s ozbiljnim posljedicama a svoje prijetnje svakako neće moći provesti.

Odmah raditi na Izbornom zakonu

Podsjetio je kako ovo nije prva kriza ali je problem to što se zbiva u trenutku kada BiH ima mogućnost ubrzati svoj europski put za što se svi verbalno zalažu unatoč brojnim neslaganjima.

"Ovaj skup stranaka na staklenim je nogama od samog početka", priznao je Konaković opisujući sadašnju vladajuću koaliciju.

Partnerima u tim strankama ministar vanjskih poslova BiH preporuča da zajednički nastave raditi što su započeli pa je navio kako će narednog tjedna pokušati organizirati sastanak čelnika vladajuće koalicije.

Predložio je da se odmah počne raditi na dodatnim poboljšanjima izbornog zakona što uključuje i izmjene ustava kako bi se provele odgovarajuće presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Poručio je kako se bez toga ne može riješiti zahtjev HDZ BiH za promjenu načina biranja članova Predsjedništva BiH.

Video: Konaković i Forto: Nastavimo raditi na EU integracijama

"Ono što traži HDZ BiH nikako se ne može rješavati odvojeno od ustavnih reformi", ponovio je Konaković stajališta Trojke.

Avantura

Ministar prometa i komunikacija BiH i predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto pridružio se Konakovićevim ocjenama upozoravajući Dodika kako svojim blokadama "srlja u avanturu" pa ga poziva da se uozbilji i sudjeluje u provedbi reformi.

"Prijetnje neće uroditi plodom", kazao je Forto pozivajući na dogovor kako bi se konačno razjasnilo tko želi a tko ne da BiH nastavi putem ka članstvu u EU.

S ponašanjem kakvo je sada, zaključio je, BiH nikada neće postati članicom Unije.

Podsjetimo, Milorad Dodik danas je dao rok do kojeg bi se trebala povući Schmidtova nametanja ili će RS krenuti s izglasavanjem svojeg Izbornog zakona.

 

Kopirati
Drag cursor here to close