Izborni zakon

Dodik objavio datum

Dodik kaže da mu je drago da što čuje da u Srbiji institucije primaju Schmidta, a ne visokog predstavnika.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2024. u 13:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Republika Srpska će usvojiti svoj izborni zakon do 20. travnja'', rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te dodao kako Republika Srpska ima pravo na svoj zakon.

''Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH nema što tu tražiti. Provest ćemo izbore prema našem zakonu'', rekao je Dodik i dodao kako je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, ''privatno lice i da je lažan''.

Schmidt i Vučić

''I ovo što je sada nametnuo oko Izbornog zakona BiH je funkciji toga da se Srpska pokori institucijama BiH. Navodno je dao pravo SIP-u da imenuje sve predsjednike biračkih odbora i da ih prevede u status državnih profesionalnih službenika. To se nikada neće desiti'', naveo je Dodik.

Komentirao je i najavljen sastanak Schmidta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

''Razumijemo situaciju u kojoj je predsjednik Vučić. Schmidt je lažan, on nije taj koji treba govoriti o imovini. Ono što je najavio i želio da kaže Schmidtu u oči, a to je pustite vi više priče o duhu Daytonskog sporazuma, pokažite nam gdje i šta piše, a onda ćemo razgovarati'', naveo je Dodik.

Kaže da mu je drago da što čuje da u Srbiji institucije primaju Schmidta, a ne visokog predstavnika.

Video: Dodik: Usvojićemo svoj izborni zakon do 20. aprila

''Sve što on želi jeste da sebi pribavi neki legitimitet. Zato on masovno laže kada kaže da štiti Srpsku. Pokažite nam jednu akciju koju su oni proveli, a da je bila u korist Republike Srpske'', naveo je Dodik.

Imovina

Izjavio je da očekuje da će Schmidt doživjeti potpunu delegitimizaciju u Srbiji.

Dodik je rekao da je laž sve što Šmit planira da saopšti na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu u vezi s imovinom.

On je naveo da je pitanje imovine Srpske i Federacije BiH određeno Daytonskim sporazumom.

"Uvijek smo spremni da sjednemo sa predstavnicima FBiH, a ne sa Schmidtom ili bilo kim. Taj problem suštinski ne postoji. Ovo što sada postoji samo treba da se legalizira - FBiH neometano raspolaže imovinom na svom prostoru, kao i mi na svom", rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, Vučić je rekao javno da treba insistirati na slovu Daytona i to je suština tih sastanaka i bilo čega što treba raditi u buduće vrijeme.

"Mi već decenijama govorimo o poštovanju slova Daytona. A strani faktori ne žele slovo Daytona, već da ovdje sprovedu moć i uruše politički sistem, uvodeći neke financijske i druge sankcije", naveo je Dodik.

Prijatelji

Podsjetimo, Dodik je u srijedu rekao kako se ponosi time što je pod sankcijama SAD-a, a svoj daljnji politički put planira "uz prijatelje", navodeći kako su to predsjednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin te mađarski premijer Viktor Orban.

Rekao je da će donijeti izborni zakon i po njemu provoditi izbore u RS.

''Baš nas briga ako ih Zapad ne prizna. Priznat ćemo ih mi", kazao je u srijedu Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close