Potvrdio

Schmidt - Podnijet ću izvještaj

''Obratit ću se na sjednici Generalne skupštine UN-a. Podnijet ću izvještaj o pomacima u smislu EU integracija i također ću podnijeti izvještaj o preprekama koje vidim'', kazao je Schmidt.
Vijesti / Flash | 03. 04. 2024. u 20:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u večerašnjem izdanju Pressinga na N1 potvrdio da će se obratiti na sjednici Generalne skupštine Vijeća sigurnosti UN-a ovog travnja.

Visoki predstavnik je u emisji govorio no ajavljenoj sjednici Generalne skupštine UN-a ali i Vučiću, te što on zna o pripremi Rezolucije.

''Ja sam garant opstanka''

''Razumijem da se ne radi o gledanju unatrag, nego da je nešto za budućnost da se nešto slično ne ponovi. Ono što želim ukloniti sa stola je strah bilo koga da će RS kao entitet nestati. Ne, uopće. Ja sam garant opstanka i FBiH i RS, i Brčko distrikta i BiH. Bilo tko, tko želi da ukine RS, mora da se suoči sa mnom. Ja moram braniti Daytonski sporazum i ono što je u njemu navedeno. Nema straha, ja sam jedan od onih koji će prvi krenuti braniti strukture. Što se tiče Rezoluciuje UN-a, mislim da ima dovoljno vremena da se o tome razgovara'', kazao je Schmidt.

Na pitanje da li će se obratiti na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku, kazao je:

''Obratit ću se na sjednici Generalne skupštine UN-a. Podnijet ću izvještaj o pomacima u smislu EU integracija i također ću podnijeti izvještaj o preprekama koje vidim. Također ću govoriti o propustima koje smo napravili u smislu povratka izbjeglica. Omladina odlazi, možemo izgubiti cijelu generaciju''.

Zakon o državnoj imovini

Visoki predstavnik je govorio i o najavljenom sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

''Mi smo sada u nekom novom dobu EU integracija i ja nastavljam sa aktivnostima. Sutra idem u Beograd da se sastanem s Vučićem i bitno je da radimo na razvoju situacije u BiH prema EU. Hrvatske je već u Europi, a mi smo negdje između toga'', kazao je Schmidt i dodao:

''Mislim da je dobro razmisliti o svemu i razgovarati o svemu što je na sceni. Ponekad čujem razne stvari iz Banjaluke, ja ću pomoći da se dođe do riješenja državne imovine. Ako to ne riješimo, nećemo imati investicije u BiH. Državna imovina ne treba nikome da ulijeva strah da ću ja uzeti nešto od bilo koga, ne, radi se o tome da treba imovinu dati onima koji imaju priliku da mijenjaju stvari u zemlju''.

Voditelj ga je upitao i da li će nametnuti zakon o državnoj imovini.

''Nisam rekao da neću nametnuti zakon. Neki imaju očekivanja, želje ili strahove, ali o tome lokalni organi treba da odluče uz pomoć međunarodne zajednice. Da budem vrlo jasan, potrebno je da svi pokažemo privrženost, Slovenija, Crna Gora, Srbija. Mi smo jedina zemlja u bivšoj Jugoslaviji koja nije riješila ovo pitanje. Dajte da sjedemo zajedno i radimo i pokažemo novi optimizam''.

Kopirati
Drag cursor here to close