Kaos

Stranka za BiH o vlasti u Federaciji: Opet ostaje problem…

Vijesti / Politika | 21. 02. 2023. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stranka za Bosnu i Hercegovinu učinit će sve da se ovaj put stvari istjeraju na čistac. Ili će vlast u Federaciji BiH birati većina u Zastupničkom domu Parlamenta kojoj je rukovodstvo FBiH dužno dati mandat, ili troglavo/troetničko rukovodstvo Federacije BiH koje može postupati i suprotno uspostavljenoj parlamentarnoj većini'', objavio je na Facebooku predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.

Osvrnuo se na koalicijski dogovor SBiH i NES-a u vezi s glasanjem za potvrdu izbora nove Vlade FBiH.

''Danima i mjesecima javnost bruji o tome kako će se formirati izvršna vlast u Federaciji BiH. Vladu Federacije prema Ustavu imenuje predsjednik Federacije BiH uz suglasnost dva potpredsjednika, a potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Nakaradnim izmjenama Ustava Federacije BiH koje je Visoki predstavnik donio u izbornoj noći propisano je da tri člana rukovodstva Federacije BiH odlučuju između sebe koji od njih će obnašati funkciju predsjednika'', napisao je Efendić te podsjetio da, ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Zastupnički dom.

''Čak i kada Zastupnički dom izabere tko će od njih troje biti predsjednik, a tko potpredsjednici, opet ostaje problem imenovanja vlade jer predsjednik vladu može imenovati samo uz suglasnost oba potpredsjednika. Krajnje je vrijeme i najbolja prilika da se ovaj nakaradni sustav ukine i promijeni zato što potpuno obesmišljava demokraciju i izbore. Druga opcija je da se potpuno zabetonira i zakuca posljednji ekser u mrtvački kovčeg demokracije u našoj zemlji'', napisao je.

Inače, danas su Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Igor Stojanović i Lidija Bradara podnijeli su zahtjev za odlučivanje o tome tko će biti predsjednik, a tko potpredsjednik Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close