Reakcije

''Bradara i Stojanović pokušavaju svesti Bošnjake na status Ostalih''

''Kada bi bilo moguće izabrati Vladu, bez Lidije Bradare, mi ne bismo imali nikakav problem da se vlada izabere i bez Lende. Ali ne može Hrvatica u rukovodstvu imati veća prava od Bošnjaka'', rekao je Mirsad Zaimović (SDA).
Vijesti / Politika | 20. 02. 2023. u 17:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokušaj Lidije Bradare i Igora Stojanovića, kao izabranih kandidata za rukovodstvo Federacije, da zaobiđu Refika Lendu u odlučivanju ukazuje da nova koalicija Trojka-HDZ želi, u ustavnom sustavu Federacije, Bošnjake svesti na status Ostalih, priopćio je šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH Mirsad Zaimović, a povodom današnjih dešavanja vezano za imenovanje predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH.

''Po logici Bradare i Stojanovića, bez njihovih glasova se ne može, a bez Lende se mora. To znači da bi glas Hrvatice i Srbina u rukovodstvu Federacije bio presudan, dok bi Bošnjaci bili svedenii na status Ostalih. Drugim riječima, klubovi Hrvata i Srba bi imali presudan utjecaj u formiranju vlade, dok bi klubovi Bošnjaka i ostalih bili irelevantni.

''Ne može Hrvatica u rukovodstvu imati veća prava od Bošnjaka''

Radi se o totalnom napadu na Ustav Federacije i poziciju Kluba Bošnjaka, te Lende kao bošnjačkog člana rukovodstva Federacije. Kada bi bilo moguće izabrati Vladu, bez Lidije Bradare, mi ne bismo imali nikakav problem da se vlada izabere i bez Lende. Ali ne može Hrvatica u rukovodstvu imati veća prava od Bošnjaka.

Neka imaju ista prava, kada već HDZ i međunarodna zajednica ne dopuštaju da vladu biramo u Zastupničkom domu. Ili neka predlože amandmane da se vlada bira samo u Zastupničkom domu, mi ćemo glasati za to, makar i ne bili u vladi ovog puta. Ovdje je ključni problem, što Trojka i HDZ žele zapravo napraviti gori sustav od postojećeg. Oni žele da hrvatski član rukovodstva FBiH zadrži svoja prava, a da se bošnjačkom oduzmu. E to ne može, niti smije proći po bilo koju cijenu - poručio je Zaimović.

Bradara nije predsjednica FBiH

Reagirao je i predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Muamer Zukić (SDA) priopćio je da je Lidija Bradara "lažno predstavljena kao predsjednica Federacije i da netko zbog toga treba snositi odgovornost".

''Lidija Bradara nije izabrana za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine. Nije, zato što je Ustavom propisano da o tome odlučuju sva tri člana rukovodstva Federacije. A gospodin Lendo je nije podržao'' - smatra Zukić.

''Dalje Ustav propisuje, ako se sva tri člana rukovodstva ne dogovore, onda o tome odlučuje Zastupnički dom Parlamenta FBiH, koji se također nije očitovao'' - kazao je Zukić.

Članovi rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović dogovorili su se danas bez trećeg člana – Refika Lende, da Bradara bude predsjednica, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH.

Bradara: Do kraja tjedna očekujem odluku Zastupničkog doma

Očekujem da Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zasjeda što prije i sukladno proceduri odluči o izboru predsjednika Federacije BiH, kazala je članica rukovodstva FBiH Lidija Bradara.

Kako pojašnjava, nakon današnjeg nepojavljivanja Refike Lende na sastanku s njom i trećim članom rukovodstva FBiH Igorom Stojanovićem, jasno je da Lendo opstruira odluku o izboru predsjednika Federacije.

''U takvoj situaciji procedura je jasna. Kolega Stojanović i ja smo se dogovorili, a kako kolega Lendo izbjegava naše međusobno odlučivanje, odluku treba donijeti Zastupnički dom i mi smo danas o tomu i obavijestili ovaj dom'', kazala je Bradara.

Kopirati
Drag cursor here to close